AcasăNewsProfitul Petrom a urcat in 2011 cu 72% la un record de...

Profitul Petrom a urcat in 2011 cu 72% la un record de 887 mil.euro

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate miercuri, in standardele internationale de contabilitate – IFRS.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. In ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei. Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Petrom a constituit in ultimul trimestru din 2010 un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.Sanctiunea a fost aplicata in urma unei investigatii cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta ca urmare a retragerii de pe piata locala a sortimentului de benzina Eco Premium.

„Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei. Am reusit sa stabilizam nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania. Am reinnoit licentele de explorare si am inregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importanta descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) si informatii incurajatoare obtinute, la inceputul acestui an, in cadrul forajului de mare adancime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)”, a declarat intr-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom incearca si cu energia verde

Petrom a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an. „In pofida cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand Rafinare si Marketing a inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare. Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii noastre durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Pretul mediu al titeiului Ural a crescut anul trecut cu 40% fata de 2010, de la 78,29 dolari/baril la 109,6 dolari/baril. La nivelul grupului, pretul mediu realizat al titeiului a avansat cu numai 36%, la 93,3 dolari/baril, reflectand efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor privind cotatia titei, potrivit Petrom. Investitiile au scazut anul trecut cu 1%, la 4,8 miliarde lei (1,133 miliarde euro) de la nivelul de 4,863 miliarde lei din 2010. Aproape 40% din valoarea investitiilor a fost realizata in ultimul trimestru al anului trecut, perioada in care grupul a investit 1,837 miliarde lei (423,8 milioane euro), cu 1% sub aceeasi perioada din 2010.

In cautarea de noi zacaminte

„Investitiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 milioane lei, ca rezultat al intensificarii activitatilor onshore si al inceperii forajului la prima sonda de explorare offshore de adancime in decembrie 2011, in parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. In 2011, cheltuielile de explorare au fost de 420 milioane lei, de peste doua ori mai mari decat in 2010, din cauza inregistrarii a opt sonde de explorare fara rezultat in Romania si a deprecierii licentei de explorare a zacamantului Kultuk din Kazahstan”, se arata in comunicat.

Cele mai mari investitii au fost in continuare orientate pentru explorare si productie, unde Petrom a investit 3,254 miliarde lei (767,8 milioane euro), suma reprezentand 68% din valoarea totala. In zona gaze si energie investitiile au totalizat 515 milioane lei (121,5 milioane euro), iar pe segmentul rafinare si marketing au cumulat 980 milioane lei (231,2 milioane euro). Vanzarile din explorare si productie au crescut in tot anul trecut cu 23%, la 11,74 miliarde lei (2,77 miliarde euro), iar profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor excluzand elemente speciale (EBIT) a avansat cu 53%, 5,432 miliarde lei (1,281 miliarde euro). EBIT nu include eliminarea profitului intre segmente, potrivit Petrom.

Vanzarile de pe acest segment au reprezentat aproximativ 3% din totalul vanzarilor consolidate, tranzactiile fiind realizate in mare parte intre companii din grupul Petrom. Petrom a inregistrat anul trecut pierderi de 404 milioane lei (95,3 milioane euro) din utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului, cu mult fata de rezultatul negativ de 6 milioane lei din 2010. Pierderile au fost acoperite de pretul mai mare al titeiului si scaderea costurilor de productie, potrivit Petrom.

Grupul a inregistrat pierderi de inca 195 milioane lei si din deprecierea contabila a licentei de explorare a unui zacamant din Kazahstan si a unui echipament marin. Productia de petrol si gaze naturale a crescut anul trecut cu 1%, la 67,77 milioane barili echivalent petrol (bep), ca urmare a inceperii de noi forari si a lucrãrilor de reparatii la mai multe sonde. Cresterea productiei a fost sustinuta de partea de gaze naturale, unde compania a extras anul trecut 5,32 miliarde metri cubi, cu 3% mai mult fata de cantitatea de 5,16 miliarde metri cubi inregistrata in 2010, se arata in raportul anual interimar al OMV Petrom pentru 2011.

Ce inseamna Petrom

Din grupul Petrom fac parte compania mama OMV Perom (SNP) si firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Korned LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing Petrom Aviation, Petrom LPG, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distributie Gaze, OMV Petrom Wind Power (fosta Wind Power Park) si Petromed Solutions. La inceputul lunii decembrie, activitatile Aviation Petroleum au fost integrate prin fuziune in Petrom Aviation.

La finalul anului trecut, grupul avea 793 de statii de distributie fata de 801 in anul 2010. Scaderea a fost determinata in principal de optimizarea retelei de benzinarii din Republica Moldova. Numarul de angajati a scazut cu 7% anul trecut, la 22.912 persoane, si a ajuns la mai putin de jumatate fata de anul 2004, cand compania a fost preluata de grupul austriac OMV. In 2004 compania avea 50.010 angajati.
OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 22,091 miliarde lei (5,072 miliarde euro), calculata la ultimul pret de marti, de 0,39 lei/actiune. Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.

author avatar
Ciprian Purice
546 afisari
Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger