AcasăNewsProfitul OMV Petrom s-a prabusit cu 60%!

Profitul OMV Petrom s-a prabusit cu 60%!

Mariana Gheorghe estimeaza ca productia de hidrocarburi va scadea cu 4%/an

Scaderea la jumatate a cotatiilor titeiului, in interval de un an, a generat pierderi mari firmelor din domeniu, iar OMV Petrom a raportat un profit in scadere cu aproape 60% in primele noua luni ale anului. Compania estimeaza reducerea productiei si scaderea drastica a investitiilor.

Mariana Gheorghe estimeaza ca productia de hidrocarburi va scadea cu 4%/an

Conform unui raport prezentat ieri, OMV Petrom a consemnat in primele trei trimestre ale anului un profit net de 991 de milioane de lei (223,1 milioane de euro), in scadere cu 59% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, compania a inregistrat si pierderi, vanzarile coborand in ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 de miliarde de lei (3,06 miliarde de euro). „In primele noua luni din 2015, performanta financiara a Grupului a fost sever afectata de scaderea cu aproximativ 50% a preturilor titeiului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura, am decis sa ne reducem estimarile privind pretul viitor al titeiului”, a afirmat  Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. Ea mentionat ca productia de hidrocarburi a scazut cu 3%, ca efect al reparatiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din Romania. „In momentul de fata, estimarile de pret pentru titeiul Brent sunt 55 USD/baril pentru 2016, 70 USD/baril pentru 2017, 80 USD/baril pentru 2018 si 85 USD/baril incepand cu 2019”, a estimat Mariana Gheorghe.

Investitiile, in scadere cu 35%

Conducerea OMV Petrom prognozeaza ca, in privinta cererii de gaze naturale din Romania in 2015, se va consemna o scadere fata de 2014, ceea ce va conduce la cresterea concurentei si la o presiune suplimentara asupra preturilor. „Pe piata de energie electrica, ne asteptam ca cererea in 2015 sa fie relativ stabila comparativ cu 2014, iar preturile sa creasca usor”, a spus Mariana Gheorghe. Ea a atras atentia ca preturile scazute ale titeiului pe o perioada prelungita ar putea determina reducerea mediei anuale de investitii cu aproximativ 25-35% fata de 2014, iar productia de hidrocarburi in Romania ar putea scadea, in medie, cu pana la 4% pe an.

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger