AcasăNewsProfitând de pandemie, Robert Negoiță a pus ochii pe groapa de gunoi...

Profitând de pandemie, Robert Negoiță a pus ochii pe groapa de gunoi Iridex din Chiajna

Conform unor surse politice, afacerea gropii de gunoi Chiajna deținută în prezent de Iridex Group este vânată de Robert Negoiță, acesta planificând o preluare din umbră a acestei activități, chiar dacă contractul și capacitatea de depozitare a acestei gropi sunt expirate.

În actualul context al scandalului imens pe tema poluării și a gropilor de gunoi, dar și legat de finalizarea contractului dintre Iridex și Primăria Municipiului București pentru gropa de gunoi Chiajna la data de 23 martie, anul curent, Ministrul Mediului, Costel Alexe a făcut în repetate rânduri acuzații directe la adresa Primăriei Capitalei pentru poluarea și contaminarea locuitorilor din Nordul Capitalei, ca urmare a prelungirii în mod ilegal a contractului dintre Primăria Municipiului București și Iridex Group, gestionarul gropii de gunoi Chiajna.

Poluarea locuitorilor din Nordul Capitalei este extinsă până în sectoarele 1,5 și 6, iar studiile specialiștilor confirmă faptul că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiile virusului. Primarii sectorului 1,5 și 6 au militat ani de zile pentru închiderea gropii de gunoi Chiajna, care afectează în mod direct locuitorii din sectoarele respective.

“Efectele unui aer poluat sunt devastatoare, în contextul Sar Cov 2, mai ales pentru aglomerările urbane și vedem,în toată lumea mai multe cazuri și mai multe decese în aceste zone,” se arată într-o scrisoare deschisă publicată și semnată de către Societatea Română de Pneumologie și experți în sănătate publică, conform Agerpres.

Dar, afacerile lui Robert Negoiță, trebuie să meargă înainte chiar și pe timp de pandemie, chiar cu un preț scump, respectiv cel al sănătății populației mult invocat în discursurile publice ale primarului sectorului 3.

În mod normal, legal și uman, Primăria Municipiului București trebuia să anunțe la data de 23.03.2020, încetarea oficială a contractului cu Iridex Group, administratorul gropii de gunoi Chiajna, gest care ar fi adus Primăriei Capitalei un capitol politic și de imagine esențial pentru următorul mandat.

În schimb, Primăria Municipiului București a decis prin Hotărârea Consiliului General a Municipiului București din data 23.03.2020, transferul responsabilitatii gropilor de gunoi la nivelul primăriilor de sector, inclusiv la primăria sectorului 3, păstorită de către Robert Negoiță, urmând ca acestea la rândul lor să prelungească contractul cu Iridex Group.

Cum primarul sectroului 1 al Bucurestiului, domnul Daniel Tudorache, primarul sectorului 6, domnul Gabriel Mutu, cât și primarul sectorului 5, domnul Daniel Florea, nu doresc prelungirea contractului cu groapa de gunoi Chiajna răspunzând solicitării cetățenilor din aceste sectoare, singurul primar de sector care a inițiat negocierile cu Iridex Group este Robert Negoita, primarul sectorului 3.

Robert Negoiță, în baza acestei urgente hotărâri a Consiliului General a Municipiului București de transfer a depozitelor către sectoarele capitalei, intră în scenă și încearcă prelungirea contractul cu Iridex Group.

Sursele politice arată în continuare faptul că Robert Negoiță pregătește o atribuire din partea Primăriei sectorului 3 sau a societăților înființate de această primarie, tot în regim de urgență, profitând de starea creată de pandemia cu SARS-CoV-2, având ca scop prelungirea contractului Iridex Group de la groapa de gunoi Chiajna, care a expirat in data de 23.03.2020.

Informațiile recente sosite la redacție arată ilegalitățile comise de administratorii societăților din subordinea primăriei sectorului 3, care încearcă, eludând legea, să prelungească contractul cu groapa de gunoi Chiajna, în disprețul populației din nordul capitalei care luptă de ani de zile pentru un aer curat și bun de respirat.

Angajați ai Primariei sectorului 3, care au dorit să își păstreze anonimatul, ne-au declarat faptul că Robert Negoiță, a purtat lungi negocieri cu proprietarul Iridex Group pentru prelungirea contractului existent condiționând în schimb preluarea unei părți din afacearea gropii de gunoi Chiajna. Așa se explică, de ce, Primarul Robert Negoiță are o opinie total diversă față de ceilalți primari de sector în privința gropii de gunoi Chiajna. Angajații Primăriei mai spun că Robert Negoiță a făcut în repetate rânduri afirmații de genul: “eu scot bani și din piatră seacă, ce mă interesează pe mine de cei care protestează împotriva gropii de gunoi Chiajna, este treaba lor, nu i-am pus eu să își facă case lângă groapa de gunoi”.

Având ca acționar chiar și din umbră, pe Robert Negoiță, groapa de gunoi Chiajna va continua să polueze mult mai intens, peste jumătate din bucureșteni, iar povestea murdară va fi pusă într-un ambalaj frumos, respectiv cel al interesului public pentru locuitorii din sectorul 3 al capitalei. Implicarea în fraudarea legii privind prelungirea contractului Iridex Group cu groapa de gunoi Chiajna este “externalizată” de Robert Negoiță către administratorii și Consiliile de administrație ale societăților din subordinea primăriei sectorului 3. Robert Negoiță se pune în acest fel la adapost pentru infracțiunile care vor fi comise cu acest prilej, dar acest adăpost este vulnerabil și va rezista până când unul dintre așa zișii oameni de încredere, va fi pus în situația de a vorbi și explica presiunile la care a fost supus.

Robert Negoiță are antecedente pe tema poluării bucureștenilor și a fost catalogat de mass media din România ca fiind unul dintre cei mai mari poluatori ai Bucureștiului, odată cu înființarea platformei de gunoi în centrul Bucureștiului și a unei stații de sortare din sat Cățelu, județul Ilfov, la 100 de metri de casele oamenilor.

Specializarea lui Robert Negoiță în afaceri care aduc profit de pe urma afectării sănătății populației este deja cunoscută, iar infracțiunile necesare punerii în practică acestor afaceri sunt monitorizate de oamenii legii, mai ales în contextul pandemiei, când studiile recente publicate de organizația mondială a sănătății arată că o creștere a poluării cu doar 1 microgram/mc de PM 2.5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor expusi la SARS-CoV-2, iar cei care semnează aceste ilegalități ar trebui să știe faptele care le comit cât și răspunderea personală pentru aceste fapte.

 

1.184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger