AcasăNewsGrevă în toate școlile din România, miercuri, 19 ianuarie! Profesorii cer salarii...

Grevă în toate școlile din România, miercuri, 19 ianuarie! Profesorii cer salarii mai mari

greva

Profesorii sunt furioși că vor primi o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu. Aceștia sunt hotărâți să continue cu protestele, până când îi va asculta Guvernul.

Astfel, o grevă de avertisment va avea loc în toate școlile din România în care sunt membri de sindicat, miercuri, 19 ianuarie 2022, au anunțat două federații sindicale. Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00.

În intervalul respectiv nu se vor desfăşura activităţi specifice actului educaţional, dar copiii vor fi supravegheaţi, a precizat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

„Deciziile revin consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ (…). Aceştia vor lua deciziile care se impun astfel încât să fie respectate drepturile tuturor, adică atât dreptul la grevă al celor care au semnat pentru declanşarea unei astfel de forme de protest cât şi dreptul celor care doresc să îşi desfăşoare activitatea mai departe”, a declarat Nistor la Antena 3.

Profesorii amenințau cu grevă generală

În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanșează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00, anunță sindicatele.

Aceștia spun că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună.

„1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”, potrivit unui comunicat al sindicatelor din educație.

author avatar
Andreea Vlad