Cauta

Profesionala pentru elevii sub 5, cerută de directorii de licee

Obligativitatea înscrierii la profesională a elevilor care obțin sub 5 la Evaluarea Națională a fost cerută, de fapt, chiar de directorii de licee. Aceștia au refuzat să își strice procentele de promovabilitate la Bac prin acceptarea unor copii cu carențe educaționale majore.

Anul acesta 40000 de elevi au luat note sub 5 la Evaluarea Națională

Intenția de a anula măsura înscrierii obligatorii a elevilor cu medii sub 5 la Evaluarea Națională, anunțată de viitorul ministru al Educației, Monica Anisie, nu va putea fi materializată. Și asta pentru că, în afara patronatelor, care au cerut forță de muncă calificată, cei mai vehemenți în susținerea măsurii au fost directorii de licee. Aceștia au solicitat, la unison, să nu mai fie împovărați cu elevi nepregătiți, care nu reușesc în niciun fel să recupereze lacunele pe care le au în cei patru ani de liceu, ajungând să scadă nedrept procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Scăderea procentului afectează prestigiul liceului, care își pierde, în primă fază, statutul de colegiu, pentru, ca mai apoi, să riște retrogradarea de la liceu teoretic la liceu tehnologic. ”Directorilor li se cer rezultate cu elevi care intră la liceu cu medii sub 5, ceea ce nu se poate obține, pentru că niciun profesor nu este atât de excepțional încât să reușească să acopere în 4 ani de liceu niște carențe care provin chiar din învățământul primar. Sunt elevi care nu au noțiuni elementare de matematică și care nu știu să scrie și să citească. Este clar că acești copii nu vor face față liceului. Toți părinții merg pe ideeea că elevii vor reuși în viață dacă termină un liceu, dar dacă îl termină vor avea o hârtiuță la mână care nu îi va ajuta la nimic, pentru că nu au nicio meserie. Nu ai competențe să mergi la un liceu, dar poți foarte bine să ai competențe să mergi la o școală profesională. Și aici trebuie începută consilierea atât a părinților, cât și a elevilor, pentru că sunt multe prejudecăți”, ne-a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Anularea măsurii, o greșeală

Viitorul ministru al Educației, Monica Anisie, a afirmat că va anula măsura înscrierii obligatorii la școlile profesionale a elevilor cu note sub 5, susținând că acest lucru ar însemna pedepsirea copiilor slabi la învățătură. De cealaltă parte, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, consideră că desființarea măsurii ar fi o mare greșeală. ”În momentul în care am luat această decizie am făcut o analiză pe ultimii cinci ani și am constatat că toți cei care au intrat la licee cu medii sub 5 au picat examenul de Bacalaureat. Argumentul principal este că acești elevi nu mai pot recupera decalajele pe care le au până la clasa a VIII-a, asta este drama. Ce se poate face este să urmărim, începând cu evaluarea de la clasa a II-a, și să facem pregătire remedială, în așa fel încât să nu ajungem cu ei la clasa a VIII-a și să nu fie în stare să ia nici măcar nota 5 la Evaluarea Națională”, ne-a precizat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.

Ultimele stiri

  • Gala Profesorilor Excepționali 2025: Trei profesori din Rădăuți, Iași și Râmnicu Vâlcea, câștigătorii campaniei organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Dilema măgarului (statului) lui Buridan 
  • ANUNȚ DEMARARE PROIECT GURA SOLAR PLANT S.R.L
  • Insula Iubirii se scufundă definitiv: casting de TikTok și povești din Ibiza, nu de pe „insula tentației”
  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Comunicat de presă F&R Worldwide SRL
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version