AcasăNewsProdusele tradiționale, un pericol pentru consumatori

Produsele tradiționale, un pericol pentru consumatori

Produsele cu adevărat tradiționale sunt extrem de puține

Președintele Federației Patronatelor din Industria Alimentară Romalimenta acuză autoritățile că nu controlează piața neagră a produselor așa-zis tradiționale, care nu sunt deloc naturale. Oamenii cumpără de la acești vânzători fără să știe care este proveniența materiei prime și în ce condiții sunt făcute aceste produse.

Produsele cu adevărat tradiționale sunt extrem de puține

Niciun comisar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nu a controlat așa-zisele produse tradiționale vândute în piețe, ne spune Sorin Minea, președintele Romalimenta. ”Piața românească e dublă. Este piața albă, din care fac parte și eu, și este piața neagră a acestor tradiționali, mici producători, care nu sunt mici, sunt foarte mari. Dar ei vând la liber, la tarabă, la chestii de genul acesta. Toată piața aia neagră mă influențează pe mine, îmi ia din piața mea. Nici nu este o piață cuantificabilă. Cu cât îmi iau ei mie din piață, cu atât eu sunt obligat să măresc prețul. Când măresc eu prețul, el vine din spate și îl mărește și el. Tradițional nu există, chiar am avut o discuție cu conducerea ANPC și i-am spus că noi suntem verificați în toate  magazinele, dar nu am văzut niciodată un inspector de la protecția consumatorilor ducându-se la ăștia care au produse tradiționale și să le ceară certificatul că marfa lui e tradițională, conform legii. Etichetarea nu există, pentru că dacă el are certificat de tradițional înseamnă că este autorizat, proveniența materiei prime, Dumnezeu cu mila, nimeni nu-l întreabă nimic. El cumpără din Metro dimineață cu 3 lei și vă vinde dvs a doua zi cu 6 lei, spunându-vă că e natural de la el de acasă”, ne-a declarat Sorin Minea.

Măsuri pentru stimularea importurilor

Președintele Romalimenta acuză Guvernul că a dat o lege aberantă, care nu face decât să încurajeze produsele alimentare din import. Astfel, susține acesta, reducerea TVA-ului la 5% pentru produsele eco, montane și tradiționale a fost o măsură care nu aduce niciun beneficiu României, pentru că procentul de astfel de produse este infim la noi.  ”A scăzut TVA-ul la câteva produse calitativ superioare, las la o parte că cel care a făcut legea habar nu are ce înseamnă calitativ superior.

Românii cumpără produse bio doar din import

Nici produsele bio, nici produsele tradiționale nu sunt calitativ superioare. Ele pot fi foarte proaste calitativ, dar au alte caracteristici. Dar legiuitorul nu a gândit o chestie. Știți câte produse bio vând producătorii români pe piața internă? 3 la sută, restul de 97% este din Comunitatea Europeană și din țări terțe. Deci am încurajat vânzarea produselor din alte țări. Cel care face tradițional are limitare de cantitate, el nu are ce căuta în supermarketuri. Dar tradițional pe sintagmă europeană înseamnă altceva, înseamnă rețete agreate pe anumite produse. Noi avem șase produse mari și late, iar afară sunt vreo 700. Pentru că la noi tradițional înseamnă limitare de cantitate, maximum 100 de kg pe zi și nu mai mult de 400 de kilograme pe unitate, și fără niciun fel de aditiv. Deci cine a câștigat? Comunitatea Europeană. Zonele de munte în România sunt definite complet aberant, dar în Comunitatea Europeană există zone de munte. Deci la cine a scăzut TVA-ul? La Comunitatea Europeană. Conform legii, ești obligat să aplici soluția pentru toate țările UE. Deci Teodorovici a încurajat comerțul altor țări”, a mai precizat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.633 afisari

4 COMENTARII

  1. Dacă mergeți în piața Băneasa, o să dați peste „rulota lu’ Mircea”, unde se vând produse, așa zis „tradiționale”, de … Sibiu ❗
    Acest individ, poreclit Ghiță, își face mendrele, acolo, de mai bine de ZECE ANI ❗
    Intre timp, a reușit să-și cumpere două apartamente, in zonă, și vreo trei mașini de lux ❗
    Când vin in control, inspectorii de la ANPC, sau cei de la ANAF, pleacă cu sacoșele pline ❗❗❗
    Nimeni nu ia, și probabil nu va lua, nici o măsură ❗❗❗

  2. În schimb toate produsele din super și hipermarketuri sint de o ,,calitate deosebita**.Acolo scrie din ce carne e facut mezelul resp.? Și că carnea din care-s facute mezelurile e de multe ori expirata?Din porci din Danemarca plini de hormoni și antibiotice? Mezelurile pline de E-uri agresiv cancerigene!? Luati cancer pe pâine din super și hipermarketuri!?

  3. Din UE care ne-a impus reguli peste reguli , ISO …!!!,firme de certificare ,acreditare ,afaceri de afaceri pentru contrafaceri,audite de forma !,controale dupa controale si la urma din UE vin produse cu dublu standard ,prodse expirate ,contrafacute .Statul roman a distrus tot ce insemna control de stat IGS ,au ramas figuranti ai clientelei politice niste neaveniti .
    Mai ieri niste parliti de smenari ,de speculanti,niste excroci au devenit peste noapte oameni de afaceri intreprinzatori .Exista firme de gos aduc marfa ,iar pungasii pietelor ,mafiotii care niciodata n-au produs o ceapa or un morcov fac pretul pietei !!,ba mai mult vezi cum cumpara de la supermarketuri in cardasie cu sefii supermarketurilor si-ti vinde pe piata cu preturi de 30-50% mai mari asta pentru ca scot ceea ce se cere din reteaua de magazine si o muta in piata speculand cererea.
    Cat priveste producatorul particular ala este certificat de primarie care nu are nici un specialist ,nici o posibilitate de control a calitatii,iar producatorul particular nu are nici un aviz sanitar sau sanitar veterinar pentru produsele din carne ,lapte .
    Avem practic un haos de nedescris si asta este tema de baza ,cat mai mult haos si o vina colectiva in care nu exista responsabilitate si responsabili .

  4. Pai nici nu mai stii ce sa iei. La cum arata cosul ala chiar ca. Daca iei din comert multi aditivi nitriti azotati si conservanti. Daca iei de la taraba traditional iar rau. Cred ca cel mai sanatos e sa-ti prepari singur cate ceva. Iata cateva produse ce le pori prepara singur cat mai natural si cat mai simplu indiferent unde traiesti.-slana afumata/fiarta, carnati, vinete congelate, zacusca borcan, bulion, muraturi, carne la borcan, peste
    congelat, gemuri diverse, compot, jumari inghetate, zarzavat conservat, tocana la borcan, pateu ficat la borcan, pasta grasimi cu ceapa borcan, sucuri naturale zdrobitor congelate…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger