AcasăNewsProdusele proaspete vor deveni rarități în Europa

Produsele proaspete vor deveni rarități în Europa

Legumele și fructele proaspete  se vor găsi din ce în e mai greu pe mesele europenilor, producătorii avertizează că pandemia de coronavirus afectează lanțurile de aprovizionare și oamenii care strâng culturile.

Deși supermarketurile din Europa susţin că obţin în continuare majoritatea produselor de care au nevoie, au început să apară presiuni la sursa de unde se aprovizionează, inclusiv în Africa, un furnizor cheie de produse proaspete pentru Europa. Dar în Kenya, un furnizor important de fasole şi mazăre, jumătate din lucrătorii din sectorul agricol au fost trimişi acasă din cauza incapacităţii industriei de a transporta comenzile primite, chiar dacă cererea venită din partea retailerilor europeni este în creştere. Livrările din Africa de Sud, un alt furnizor important, sunt din ce în ce mai dificile având în vedere că această ţară urmează să intre în carantină pentru 21 de zile: „Din ce în ce mai multe zboruri sunt anulate aşa că mă aştept al întreruperi importante. Portocalele şi lămâile sunt la mare căutare. De asemenea rădăcinoasele, morcovii, varza, oamenii au început să facă stocuri de orice are proprietăţi medicinale„, a declarat Hans Muylaert-Gelein, CEO-ul Fruits Unlimited, o companie care exportă fructe şi legume în Marea Britanie. Mai mult, avioanele care continuă să zboare percep preţuri mai mari,  operatorii au triplat preţurile, până la trei dolari pentru un kilogram de produs transportat cu avionul, spune Hosea Machuki, preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de produse proaspete din Kenya.În plus, lipsa de muncitori emigranţi  riscă să afecteze producţia în mai multe state europene mari producătoare de produse proaspete, inclusiv în Spania, cel mai mare exportator de fructe şi legume din UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
416 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger