AcasăNewsProducerea rasadurilor de legume pentru solarii

Producerea rasadurilor de legume pentru solarii

Rasadirea corespunzatoare garanteaza o recolta bogata

Legumicultorii care au semanat tomatele mai devreme, unii chiar la sfarsitul lui decembrie sau la inceputul lui ianuarie, si care se pregatesc sa inceapa rasadirea trebuie sa fie atenti cu regimul termic.

Rasadirea corespunzatoare garanteaza o recolta bogata
Rosiile au un ritm mai rapid de crestere daca sunt ajutate cu ingrasamant

Dr. Victor Lacatus, Director Stiintific la Institutul de Cercetare si Dezvoltare  pentru Legumicultura  si Floricultura – Vidra arata ca „la rasadurile de tomate, pentru germinatia optima a semintelor se asigura o temperatura de 20 – 22 °C. Dupa germinare, temperatura se scade la 17 – 18 °C, daca lumina este favorabila, sau la 13 -15 °C, daca lumina este nefavorabila. Dupa rasadire, din nou se creste temperatura la 20 – 22 °C, timp de 3-4 zile, dupa care se revine la temperatura de 17 – 18 °C”.

Buna asigurare cu fosfor a plantelor legumicole favorizeaza:

– un sistem radicular bine dezvoltat;

– o mai buna lastarire;

– prelungeste vegetatia;

– cresterea numarului de flori si procentul de legare a acestora;

– cresterea recoltelor timpurii.

Atentie la tipul de turba pe care il folosim!

„Printre multiplele avantaje pe care le are acest substrat de turba se numara si acela ca permite plantelor un ritm mai accentuat de crestere. Deci ar trebui sa semanam mai tarziu cu aproximativ doua saptamani”, precizeaza dr. Victor Lacatus.

In general, pe piata sunt doua tipuri: pentru semanat si pentru rasadit. Cel pentru semanat, mult mai fin maruntit, are o rezerva de elemente nutritive mai mica. Asta inseamna ca daca prelungim momentul rasadirii, plantele nu vor mai avea suficienta hrana si vor dezvolta o culoare verde galbui. In acest caz va trebui intervenit cu ingrasaminte complexe. Aceste interventii se vor face si in cazul folosirii unei turbe adecvate, speciala pentru repicare, daca se prelungeste perioada de producere a rasadului cu mult peste cea optima. De exemplu pentru tomate, varsta optima este de 45-55 de zile. Ea poate sa creasca la 65 de zile, daca se folosesc ghivece mai mari pentru rasadire si daca se efectueaza una-doua rariri a rasadurilor, adica o scadere a densitatii plantelor/mp, pentru a evita alungirea acestora.

author avatar
eNational
2.558 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger