AcasăNewsProducatorii de medicamente, amendati cu 12 milioane de euro

Producatorii de medicamente, amendati cu 12 milioane de euro

Consiliul Concurentei le-a ”injectat” marilor producatori de medicamente amenzi in valoare de 12 milioane de euro, pentru intelegeri anticoncurentiale.

Companiile farmaceutice penalizate sunt Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM Farm si Pharmafarm. Acestea au fost sanctionate de Consiliul Concurentei pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse ale Bayer si ale Sintofarm.

Bayer, amenda cu repetitie

Bogdan Chiritoiu sustine ca producatorii amendati au impiedicat comertul cu medicamente pe pietele externe

Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru Mediplus – 11,74 milioane de lei, Farmexpert – 10,99 milioane de lei, Bayer – 7,25 milioane de lei si Fildas – 5,82 milioane de lei. Bayer si distribuitorii sai au mai fost amendati si in 2011 cu 12 milioane de euro, din acelasi motiv. „Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv pe piata UE”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Investigate si iertate

Chiritoiu a  precizat ca institutia pe care o conduce a mai finalizat o investigatie pentru o alta posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR). Consiliul Concurentei propusese initial o amenda de pana la 4% din cifra de afaceri a fiecarui membru al acestor asociatii, insa ulterior a renuntat la penalizari.

author avatar
Arpad Dobre
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger