AcasăNewsProcurorul din “Telepatia”, comert ilegal cu tablouri pe OLX

Procurorul din “Telepatia”, comert ilegal cu tablouri pe OLX

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iasi, este cercetat de DNA pentru fapte de coruptie in legatura cu protejarea patrimoniului cultural national. Magistratul care a instrumentat cunoscutul dosar “Telepatia”, in care Dan Voiculescu a fost trimis in judecata, este suspectat ca a vandut peste 200 de tablouri, dintre care unele ar fi fost false.

Procurorul Emilian Eva era, potrivit DNA, un impatimit al comertului cu obiecte de arta

Anchetatorii anticoruptie au efectuat, ieri, mai multe perchezitii in Iasi, inclusiv la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Principalul suspect al dosarului este procurorul Emilian Eva, care ar fi introdus pe piata de arta din Romania si ar fi tranzactionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitatii, magazine on-line, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar intre care erau si unele false.

Un medic era principalul furnizor al procurorului

Potrivit procurorilor DNA, in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva ar fi tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert. Picturile erau luate, in principal, de la Nicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Judetean „Sfantul Spiridon” din Iasi, cunoscut colectionar de arta din zona, precum si de la Tegzes Gabor, un samsar de opere de arta care isi desfasoara activitatea in Transilvania. Emilian Eva ar fi achizitionat de la medicul din Iasi 34 de tablouri ale caror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro, sub numele unui utilizator nou cu contul „toppainting”, pentru 31 dintre operele de arta fiind facuta mentiunea ca proprietarul detine certificate de autenticitate. Anchetatorii sustin ca Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane persoane in cumpararea de picturi, transportul, evaluarea si expertizarea acestora, precum si in exportul unora dintre operele de arta. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infectionase „Sfanta Parascheva” din Iasi, si de fiica magistratului, studenta in Iasi. Emilian Eva, fost procuror la DNA Iasi, in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iasi, a devenit cunoscut dupa ce l-a trimis in judecata, in decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat in baza probatoriului la 10 ani de inchisoare.

 

author avatar
Andrei Coman
1.169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger