AcasăNewsProcurorii și judecătorii intră miercuri în grevă. Ce se întâmplă cu procesele...

Procurorii și judecătorii intră miercuri în grevă. Ce se întâmplă cu procesele din timpul protestului

judecatoriProcurorii și judecătorii intră miercuri în grevă. Ce se întâmplă cu procesele din timpul protestului

Judecători și procurori din întreaga țară își suspendă, miercuri, 21 iunie 2023, activitatea și încep unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani.

Cele mai mari instanțe din București, mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca mare parte din procese și anchete. Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale.

Magistrații cer să nu li se taie pensiile speciale

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, „dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”. De asemenea, ea argumentează că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral”.

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cea mai mare din ţară, au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând din 21 iunie.

Procesele, amânate din cauza grevei!

Nu numai Curtea de Apel intră în grevă. Tribunalul București a anunțat că de miercuri este în grevă. Decizia a fost luată urmare adunării generale a magistraților instanței care ar fi avut loc recent.

Și Adunarea Generală a DNA a hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Greva aduce efecte majore în sistemul judiciar. Toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, mai puțin cele urgente. Adică cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți ori răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.

author avatar
Andreea Vlad
306 afisari

16 COMENTARII

  1. CE MAGISTRATI SUNT ACEEA CARE NU RESPECTA CONSTITUTIA ?,UNDE-I EGALITATEA IN FATA LEGILOR ?.
    DE CE AJUNG PENSIILE MAGISTRATILOR MAI MARI DECAT SALARIILE ?,DE CE PENSIILE CELOR MULTI CARE TRUDESC PENTRU ACEASTA TARA SE CALCULEAZA CA 65% DIN CONTRIBUTIVITATE ,IAR ALTORA LI SE OFERA CU NESIMTIRE , INCALCAND CONSTITUTIA 85% !.
    DE CE STATUL CONTRIBUIE LA PENSIILE MAGISTRATILOR ?,DE CE PENSIILE ACELEA NESIMTITE SE STABILESC PE CRITERII MAFIOTE ? SI NU PE LEGEA PENSIILOR CARE TREBUIE SA FIE UNA PENTRU TOTI .

  2. Sa le taie salariile pe timpul grevei si dati in judecata pentru greva ilegala . au salarii si pensii nesimtite , tin dosarele la sertar si dau sentinte la comanda politica .

  3. TOTUL E MOMEALA IEFTINA…..MAFIOTII VOR VOR SA MANIPULEZE JUSTITIA CA SA FURE IN CONTINUARE MILIARDE…

  4. Niste jeguri. Numai privilegii! Bani, bani si bani. Numai justitie nu fac scarnaviile astea.

  5. Sa plece acasa si sa nu se mai intoarca. Pensia speciala e un privilegiu, nu un drept castigat. Sa le faca pensiile in baza a cat au contribuit, ca la oamenii normali. Ar trebui sa le ajunga pentru ca au avut salarii foarte mari. Altii cum reusesc sa traiasca dintr-o pensie nu foarte mare?

  6. Cu toate ca UE a condiționat acordarea transei din PNRR, de desființarea tuturor pensiilor și salariilor speciale de la noi, Iohanis și acoliții sai din PNL, inclusiv aliatii sai , nu vor sa desfiinteze aceste pensii și salarii speciale pentru ca beneficiarii acestora l-au avertizat ca vor scoate dosarele penale ascunse în sertare !!! Desființarea pensiilor și salariilor speciale este ușor de făcut prin adoptarea și aplicarea Legii unice de pensii (263/2010 modif. prin Lg. 127/2019) ce are la baza principiul contributivitatii, pentru toate categoriile profesionale, aceasta cu voința și participarea efectiva a președintelui tarii, guvernului și parlamentului !!!! Aceiași procedura trebuie și la desființarea salariilor speciale, adoptând Legea unica de salarizare pentru toate categoriile profesionale ce sa aibă la baza competenta, calificarea, volumul dificultatea și responsabilitatea muncii, care vor diferenția nivelul salariilor și ulterior al pensiilor !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger