Judecători și procurori din întreaga țară își suspendă, miercuri, 21 iunie 2023, activitatea și încep unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani.
Cele mai mari instanțe din București, mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca mare parte din procese și anchete. Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale.
Magistrații cer să nu li se taie pensiile speciale
Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, „dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”. De asemenea, ea argumentează că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral”.
Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cea mai mare din ţară, au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând din 21 iunie.
Procesele, amânate din cauza grevei!
Nu numai Curtea de Apel intră în grevă. Tribunalul București a anunțat că de miercuri este în grevă. Decizia a fost luată urmare adunării generale a magistraților instanței care ar fi avut loc recent.
Și Adunarea Generală a DNA a hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.
Greva aduce efecte majore în sistemul judiciar. Toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, mai puțin cele urgente. Adică cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți ori răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.