AcasăNewsProcurorii cer ajutorul oamenilor pentru a identifica zeci de victime ale Mineriadei...

Procurorii cer ajutorul oamenilor pentru a identifica zeci de victime ale Mineriadei din 1990

In conditiile in care pana acum se stia ca investigatiile in cauza menita sa scoata la lumina adevarul in privinta evenimentelor sangeroase din iunie 1990 se apropie de final, vineri in jurul pranzului un mesaj din directia Ministerului Public, insotit de zeci de fotografii, indica faptul ca anchetatorii spera sa obtina de la romani informatii utile despre aproape 100 de victime ale Mineriadei, ramase inca neidentificate.

Astfel ca procurorii au postat pe site-ul Parchetului General fotografii cu persoane – unele dintre foarte tinere- care exista la dosar, despre care se mentioneaza ca au fost ridicate si retinute in Piata Universitatii.

Anchetatorii explica si de ce anume fac publice aceste fotografii – mentionand ca, in ciuda verificarilor facute, inca nu au date suficiente care sa duca la identificarea respectivilor, avand in vedere faptul ca nu au decat numele si prenumele acestora, nu si alte informatii. Ca urmare apeleaza la ajutorul publicului, transmitand ca pozele pot fi vazute pe site-ul Parchetului (AICI). In cazul in care recunoasteti una dintre persoanele in cauza, puteti lua legatura cu reprezentantii Parchetului General, insa in limita a 30 de zile, si nu mai tarziu de atat.

Este vorba despre dosarul in care sunt urmariti penal fostul presedinte Iliescu, fostul premier Roman, dar si Gelu Voican Voiculescu sau Virgil Magureanu.

Redam in cele ce urmeaza, integral, ce spun procurorii in comunicatul emis in acest caz:

”Procurori ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus prin ordonanta, in temeiul art.196 alin. 2 din Codul de procedura penala, autorizarea publicarii pe site-ul institutiei a fotografiilor existente la dosarul cauzei, in scopul identificarii tuturor persoanelor vatamate. Pana in acest moment, in urma verificarii datelor mentionate in evidentele constituite la nivelul unitatilor unde aceste persoane au fost retinute, cat si a fotografiilor realizate la momentul retinerii, nu in toate cazurile identificarea a fost posibila, intrucat unele din aceste persoane au declarat date de stare civila care nu le apartineau sau care nu au corespondent in baza de date Centrala de Evidenta a Persoanelor.

Pentru un numar de circa 100 de persoane din Piata Universitatii, retinute in dimineata zilei de 13 iunie 1990, nu exista date suficiente care sa poata conduce la identificarea lor intrucat au fost indicate in albumele foto realizate in incinta U.M. Magurele numai cu nume si prenume, fara alte date suplimentare.

Astfel, cu toate ca au fost efectuate de catre procurorii militari o serie de verificari, acestea nu au condus la identificarea tuturor persoanelor vatamate in urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990 petrecute in municipiul Bucuresti, acesta fiind, dealtfel, unul dintre obiectivele stabilite in sarcina procurorilor prin hotararea pronuntata de judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care a fost confirmata masura infirmarii dispusa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest context, in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei, publicam fotografiile urmatoarelor persoane.

Datele care pot conduce la identificarea persoanelor vatamate din cauza anterior mentionata urmeaza a fi furnizate intr-un interval de 30 de zile de la data postarii pe site-ul institutiei a fotografiilor publicate, dupa care acestea vor fi retrase.

Persoanele interesate au la dispozitie urmatoarele date de contact:

Nr. telefon fix: 021 319 38 33 (interior 1244)

Nr. fax: 021 319 38 89

Adresa e-mail: sectia_militara@mpublic.ro”.

202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger