AcasăNewsProblemele tehnice ii lasa pe asigurati fara medicamente

Problemele tehnice ii lasa pe asigurati fara medicamente

Persoanele care platesc Casei Nationale de Asigurari de Sanatate toate darile, corect, la timp, risca  sa moara cu dreptatea si cu reteta in mana. Mai multe persoane au semnalat faptul ca asiguratii nu-şi pot lua in continuare tratamentul compensat din orice farmacie din ţara. La solicitarea acestora, CNAS si Colegiul Farmacistilor au avut un raspuns halucinant. Astfel, reprezentanţii CNAS susţin ca de vina ar fi problemele tehnice.

Mai mult, reprezentanţii CNAS au promis inca de anul trecut ca problema va fi rezolvata. Cu toate acestea, asiguraţii nu-şi pot lua inca medicamentele compensate din orice farmacie din ţara, ci doar din localitatea in care a fost emisa reţeta.

CNAS te pune pe drumuri

O femeie de 25 de ani, Elena Apostol, insarcinata si care urmeaza un tratament pentru o afectiuine a sangelui si care in fiecare zi trebuie sa beneficieze de un tratament injectabil a sesziat CNAS dupa ce, de Sarbatori, a plecat din localitatea de domiciliu si nu a reusit sub nicio forma sa isi ia medicamentele prescrise pe reteta comensata de la farmaciile din raza localitatii unde se afla. Astfel ca, tanara spune ca pentru a obţine tratamentul, soţul ei a facut drumul intors, in Bucureşti, unde era emisa reteta, şi ca in total a facut 200 de kilometri pentru a obtine medicamentele. “Este inacceptabil ce se intampla. Dupa intamplarea asta, am discutat cu mai multe persoane care s-au tot plans de acelaşi lucru. Va daţi seama ca sunt oameni a caror viaţa depinde de un tratament. Ca daca eşti bolnav, trebuie sa iţi calculezi ieşirile din oraş in funcţie de data la care trebuie sa iţi cumperi tratamentul pentru ca altfel rişti sa ramai fara medicament”, a mai adaugat Elena Apostol.

Farmacistii nu-si risca buzunarul

Pe de alta parte, farmaciştii spun ca s-au intalnit cu aceasta situaţie, dar ca nu pot face nimic si ca daca ar elibera medicamentele compensate pacientilor ar risca sa nu-si  primeasca apoi banii de la CMAS şi sa plateasca tratamentele din propriul buzunar. Reprezentanţii Farmaciştilor spun ca in acest moment este doar o chestiune de funcţionalitate a sistemului informatic. De cealalta parte, reprezentanţii CNAS spun ca ştiu de acesta problema şi ca ea exista “de cand este Casa”.  “Aceasta problema trebuia sa o rezolvam la jumatatea anului trecut, dar a trebuit sa o amanam din motive tehnice. Ştiu ca trebuie facute nişte modificari in sistemul informatic. Intenţia exista”, a mai spus Augustus Costache, reprezentantul CNAS.

author avatar
Ramona Feraru
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger