AcasăNewsPrioritățile României: 12 elicoptere noi pentru ISU!

Prioritățile României: 12 elicoptere noi pentru ISU!

ISU vrea să-și înnoiască aparatele de zbor

În plină prăbușire economică, prioritatea numărul 1 a Guvernului este cumpărarea a 12 elicoptere pentru instituția condusă de Arafat. Principala motivație a acestei achiziții este aceea că timpul de răspuns al aparatelor de zbor ar scădea cu un minut și 44 de secunde.

Guvernul a decis să aprobe solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, de a achiziționa 12 elicoptere multifuncționale. Bugetul total al proiectului de investiții, denumit ”Viziune 2020”, este de 3.263.410 mii lei, din care 489.511 mii lei reprezentând co-finanțare – 15% și 6.644 mii lei reprezentând cheltuieli neeligibile – 0,2%. ” Pentru finanțarea achiziției de mijloace tehnice și echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare. Obiectivul general al proiectului de investiții este de a dezvolta și consolida capacitatea de răspuns la dezastre și la evenimente HILP (High Impact Low Probability) a autorităților responsabile prin dezvoltarea următorilor piloni strategici: terestru, maritim, aerian respectiv comandă și control și constă în achiziționarea de mijloace tehnice și echipamente pentru dotarea autorităților responsabile. Proiectul este localizat pe toată suprafața României întrucât Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, are prin structura sa organizatorică, unități teritoriale subordonate în fiecare județ al țării. Principalul rezultat al implementării proiectului de investiții este reducerea timpului de răspuns de la 13 minute și 50 secunde (raportat la nivelul anului 2018) la 12 minute și 6 secunde raportat la finalul anului 2022, datorită, atât performanțelor tehnice superioare ale mijloacelor tehnice achiziționate, dar și a modului eficient de coordonare și de realizare a intervențiilor. Achiziția de tehnică și echipamente va permite atingerea unui grad de dotare de 80% a tehnicii de intervenție aflată în durata normală de exploatare. Prin implementarea proiectului, valoarea pagubelor materiale și rata mortalității vor fi diminuate datorită reducerii timpului de răspuns, în baza rezultatelor studiilor internaționale”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Ultimele aparate de zbor, din 2017

Potrivit datelor MAI, în prezent, Inspectoratul General al Aviației dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere și 2 avioane), reprezentând un grad general de asigurare de 56% față de totalul prevăzut în Strategia Dezvoltării Aviației Ministerului Afacerilor Interne. ”Vechimea elicopterelor se încadrează între 1 și 45 de ani (începând cu anul 1973 – ultima achiziție cu anul de fabricație în 2017), 6 sunt de tip Mi-8/Mi-17 (vechime între 29 și 47 de ani) de producție sovietică, 2 sunt de tip IAR-316B (vechime între 34 și 40 de ani) de producție românească sub patent franțuzesc, 12 sunt de tip EC-135/H-135 (vechime între 2 ani și 16 ani) produse de Airbus Helicopters. Aeronavele sunt dispuse în 5 Unități Speciale de Aviație (București, Cluj, Caransebeș, Tulcea, Iași) și 8 Puncte de Operare Aeromedicală (București, Craiova, Arad, Jibou, Tg Mureș, Iași, Galați, Constanța). Din totalul de 14 elicoptere ușoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aero-medicale în cadrul celor 8 puncte de operare aeromedicale”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger