AcasăNewsPrioritatile guvernului: Privatizarea Oltchim si despagubirea fostilor proprietari

Prioritatile guvernului: Privatizarea Oltchim si despagubirea fostilor proprietari

Guvernul Victor Ponta II trebuie sa prezinte cat mai repede un proiect de buget, avand pe „ lista scurta” a prioritatilor privatizarea Oltchim si reluarea despagubirilor catre fostii proprietari ai caselor si fabricilor nationalizate.

Noul guvern are nevoie urgenta de un buget adoptat de Parlament, altfel bugetarii, pensionarii si alte categorii sociale asistate de stat risca sa ramana fara un leu din ianuarie 2013.

Premierul desemnat Victor Ponta trebuie sa gaseasca bani pentru privatizari si retrocedari

Pe de alta partre, executivul trebuie sa reia privatizarile la o serie de companii de stat, de maxima urgenta fiind vanzarea Oltchim, dar aceasta trebuie viabilizata intai, ceea ce inseamna iarasi bani.

Oltchim, dorita de Gazprom

Compania TISE, membra a Grupului Gazprom, va veni in curand la Bucuresti, ca sa discute de viitorul Oltchim. Autoritatile romane au afirmat in repetate randuri ca ar prefera ca la urmatoarea licitatie pentru privatizarea combinatului valcean sa participe TISE. Problema este ca Oltchim are datorii foarte mari, de aproape trei miliarde de lei (peste 600 de milioane de euro), din care 113 milioane de euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, 149 de milioane de euro catre Electrica, 23 de milioane de euro catre CFR Marfa etc.

Retrocedari in batjocura

In privinta despagubirilor acordate fostilor proprietari ai caselor si fabricilor nationalizate, statul a „reusit” sa restituie in natura sau in bani doar 10% dintre proprietati (despagubirea descendentilor lui Malaxa a fost pe post de demo). In plus, autoritatile au obtinut o pasuire de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) privind data limita de modificare a legii privind retrocedarile. Aceasta trebuia finalizata pe 12 iulie 2012, iar CEDO a acceptat cererea  guvernului de prelungire cu noua luni a termenului, adica pana in aprilie 2013. Poate ca CEDO nu stie, dar autoritatile de la Bucuresti vor sa introduca in lege niste prevederi total dezavantajoase pentru fostii proprietari:

–         limitarea despagubirilor la 15% din valoarea reala a bunului,

–         plata esalonata pe o perioada de10-12 ani (poate mor intre timp solicitantii varstnici),

–         eliminarea retrocedarilor in natura.

author avatar
Arpad Dobre
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger