AcasăNewsPrinţul saudit, „viral” la summitul G 20

Prinţul saudit, „viral” la summitul G 20

Un high five cu Putin, ca intre prieteni vechi

Previzibil, intalnirea celor mai puternice economii ale lumii s-a incheiat umbrita de recenta criza ruso-ucraineana şi razboiul comercial dintre SUA şi China. Dispute geopolitice şi comerciale care nu l-au impiedicat insa pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman sa faca o figura aparte la Buenos Aires, o scena cu Vladimir Putin.

Un high five cu Putin ca intre prieteni vechi

Mai precis, preşedintele rus a mers la prinţul saudit, a batut palma cu el in stil american, dupa care i-a strans mana cu afecţiune. Un salut  care a fost comentat in contextul in care bin Salman a fost ignorat de liderii participanţi in tradiţionala „fotografie de familie”. Deşi asasinarea  ziaristului Jamal Kashoggi continua sa fie un subiect sensibil, prinţul incoronat este liderul unui regat plin de petrodolari, investitor global major şi care a fost  “curtat” in timpul summitului de doua zile de cel puţin 12 lideri, inclusiv Donald Trump.

Saudi Arabias Crown Prince Mohammed bin Salman greets Russias President Vladimir Putin during the opening of the G20 leaders summit in Buenos Aires Argentina November 30 2018 Reuters TV Summit Pool via

Chiar daca CIA crede ca Mohammed bin Salman a ordonat asasinatul, Trump  „a schimbat politeţuri” cu prinţul pe tema intereselor americane cu Arabia Saudita. Mohammed bin Salman a discutat despre investiţii şi parteneriate economice cu premierul indian Narendra Modi şi preşedintele chinez Xi Jinping, insa nu se ştie daca la aceste intalniri liderii chinez şi indian l-au intrebat pe prinţ despre cazul Khashoggi. In ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin, liderul de la Kremlin a profitat de summit pentru a denunţa folosirea “agresiva” a sancţiunilor din partea occidentului, precum şi protecţionismul commercial. China şi SUA au declarat armistiţiu in razboiul lor comercial, dupa o intalnire de aproape 2 ore, Trump şi omologul sau chinez Xi Jinping au convenit sa sisteze aplicarea noilor tarife comerciale pentru o perioada 90 de zile, incepand din 1 ianuarie 2019. Membrii G20 au cazut de acord privind o reforma a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, probleme precum migraţia şi refugiaţii sunt menţionate doar in treacat, in timp ce subiectul schjimbarilor climatice nu a inregistrat progrese de la summit-ul de anul trecut, de la Hamburg.

author avatar
Bogdan Borcea
389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger