AcasăNewsPrintul Paul, recunoscut oficial membru al Casei Regale

Printul Paul, recunoscut oficial membru al Casei Regale

Printul Paul a devenit oficial membru al Familiei Regale. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a recunoscut, marti, sentinta data de instanta din Lisabona, prin care tatal Printului Paul, Carol Mircea, a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea. Decizia este irevocabila.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au anuntat marti decizia in procesul in care Printul Paul cere instantelor din Romania recunoasterea unei decizii a Tribunalului din Lisabona, din 1965, care stabilea ca tatal sau, Carol Mircea, e fiul legitim al Regelui Carol al II-lea.

Instanta suprema a admis solicitarile printului Paul, iar acesta a fost recunoscut oficial drept membru al Familiei Regale. Decizia magistratilor Instantei supreme este definitiva.

Procesul de exequator, deschis de Carol Mircea, prin fiul sau, printul Paul de Romania, se referea la recunoasterea hotararii judecatoresti de la Lisabona din 1955, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea si succesor cu drepturi depline al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.

Procesul de exequator a inceput in Romania in 1991, la Tribunalul Bucuresti, acesta fiind stramutat la Tribunalul Teleorman. Pe langa Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, in proces figureaza ca parti regele Mihai I, regina Anna de Bourbon Parma, Monica Urdarianu (mostenitoarea Elenei Lupescu) si Antonia de Hohenzollern.

In 29 decembrie 2008, Tribunalul Teleorman a admis cererea formulata de reclamantul Printul Carol Mircea Grigore de Hohenzollern de Romania prin mostenitorii sai, printul Paul de Romania, printul Nicolas Alexander, Emma Loise Ropner, mostenitoarea printesei Antonia de Hohenzollerm (sotia supravietuitoare a printului Carol Mircea Grigore). Instanta a dispus recunoasterea in Romania, pentru a beneficia de puterea lucrului judecat, a sentintei nr. 132 din 6 februarie 1955, pronuntata in dosarul nr. 234 din 4 decembrie 1954 al sectiei I a Tribunalului din Lisabona -Portugalia.

Hotararea a fost mentinuta la Curtea de Apel Bucuresti in 12 iulie 2010.

Carol Mircea a inaintat, in 1955, Tribunalului din Lisabona o cerere in care solicita sa fie recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea si succesor cu drepturi depline al defunctului rege. Instanta portugheza i-a admis cererea. Ulterior, Tribunalul de Mare Instanta din Paris a recunoscut autoritatea de lucru judecat in ceea ce priveste acest caz.

Consilierul juridic al lui Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, Markar Yazegian, explica faptul ca Tribunalul portughez i-a admis la masa succesiunii – rezultate in urma mortii in exil a fostului suveran al Romaniei Carol al II-lea -, alaturi de regele Mihai I, pe ultima sotie a regelui Carol al II-lea, Elena Lupescu, si pe Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, fiul acestuia din prima casatorie cu Ioana Lambrino. Potrivit explicatiilor lui Markar Yazegian, recunoasterea drepturilor succesorale nu a fost contestata, avand si valoare de recunoastere a paternitatii.

Printul Carol Mircea al Romaniei a murit in 27 ianuarie 2006, la Londra, la varsta de 85 de ani, succesori ai acestuia fiind sotia sa si pe cei doi fii, Paul si Alexandru.

Carol Mircea este fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, primul rege din dinastia Hohenzollern nascut in Romania si una dintre cele mai controversate personalitati politice romanesti.

Cand Romania intra in Primul Razboi Mondial, Carol al ll-lea avea gradul de colonel, fiind comandantul unui regiment de vanatori de munte. Prin urcarea pe tron a tatalui sau, regele Ferdinand I, Carol devenea, la numai 21 de ani, mostenitorul direct al tronului Romaniei. De asemenea, devenea si senator de drept in Parlament.

In timpul Primului Razboi Mondial, in 1918, cand armata germana ocupase cea mai mare parte a tarii, intregul Guvern si Casa Regala erau refugiati la Iasi. Printul mostenitor avea diverse misiuni diplomatice si conducea un regiment in spatele liniilor germane. in urma reusitei unui atac, Carol a fugit din garnizoana cu iubita lui, Ioana (Zizi) Lambrino. Cei doi s-au casatorit in secret, la Odessa, intr-o biserica ortodoxa.

author avatar
National
536 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger