AcasăNewsPrincipesa Margareta: "Sunt absolut pregatita pentru revenire la monarhie, sunt aici. Vreau...

Principesa Margareta: „Sunt absolut pregatita pentru revenire la monarhie, sunt aici. Vreau sa servesc!”

Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, sustine ca este pregatita sa serveasca tara.

„Am fost crescuta o persoana democratica. Sunt absolut pregatita pentru revenire la monarhie, sunt aici. Vreau sa servesc. Noi suntem pregatiti, vrem sa servim Tara cum putem, cum facem acum, cum a facut si in exil Regele, si cum poate sa fie in viitor. Dar nu depinde numai de noi: depinde de romani si de vointa politica”, a declarat Principesa Margareta, intr-un interviu acordat TVR. Principesa Margareta a Romaniei, fosta Principesa de Hohenzollern-Sigmaringen, are 66 de ani si este prima fiica a fostului suveran Mihai I al Romaniei si a sotiei sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. Margareta este a 82-a pe linia succesorala a tronului britanic. Este verisoara de gradul al saselea cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei, fostul rege Simeon al II-lea al Bulgariei, marele duce Henri de Luxemburg, arhiducele Karl al Austriei, ducele Carlos de Parma, principele mostenitor Alexandru al Serbiei si Iugoslaviei si principele mostenitor Pavlos al Greciei.

Radu Duda: „In niciun caz monarhul nu va avea atributii care se suprapun peste cele ale liderului politic al tarii”

Si Principele Radu Duda a completat, precizand ca daca monarhia se va instaura in Romania, se va instaura printr-o constitutie care nu va mai fi ambigua. „Exista posibilitatea ca oamenii sa se proiecteze asa, dar daca monarhia se va instaura in Romania, se va instaura printr-o constitutie care nu va mai fi ambigua. In niciun caz monarhul nu va avea atributii care se suprapun peste cele ale liderului politic al tarii, care este premierul. Uitati-va in Marea Britanie: cand se alege un nou premier, rezultat al majoritatii parlamentului, el este considerat liderul politic al tarii. Nimeni nu are ideea s-o considere pe Regina liderul politic al tarii”, spune Radu Duda.

 

Regele Mihai: „Timpul Romaniei voastre a inceput!”

Duminica, Regele Mihai I s-a adresat tinerilor, prin intermediul unui comunicat de presa, pe care il prezentam mai jos: „Romani, cand am intors tara de partea Aliatilor, pentru salvarea existentei Statului roman, aveam 22 de ani. Aceeasi varstă o aveau si cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, in Piata Palatului Regal, pentru a-si apara libertatea. Aceeasi varsta o au si cei ce au iesit in strada, in aceste zile. Un lucru pe care l-am invatat in tinerete a fost ca prietenii te pot dezamagi mai mult decat dusmanii. Alt lucru invatat atunci a fost ca in momentele cruciale ramai singur. Democratia si libertatile nu sunt castigate pentru totdeauna. Nicio izbanda nu este eterna. Omul isi castiga in fiecare zi dreptul de a avea un <<mâine>>. Tara isi redobandeste, cu fiecare generatie, privilegiul de a continua sa existe. Bunul mers al institutiilor Statului este conditia libertatii si statorniciei noastre. Institutiile nu pot functiona fara respectul legii, fara competenta si fara etica. Dar, dupa cum ati constatat recent voi insiva, legislatia cea mai avansata si atitudinea civica nu sunt, din pacate, suficiente pentru a obtine si garanta o viata institutionala solida. Sunt sigur ca tanara generatie va sti sa gaseasca, in Romania ei, justa masura intre atitudinea civica si institutiile Statului. Prin unica ei raportare la natiune, Coroana ramane fantana mandriei, a increderii si a iubirii. Ea ocroteste si intruchipeaza fiinta nationala. Ea este o punte de legatura intre comunitati, intre credinte, intre cetatean si aproapele lui. Coroana Romana implineste peste cateva luni 150 de ani. Ea a continuat sa existe, timp de un secol si jumătate, in ciuda unor nelegiuri si greutati de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea ma indreptatesc sa spun tinerilor nostri: Timpul Romaniei voastre a inceput!”

author avatar
Mihai Koblenko
1.121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger