AcasăNewsPrimele masuri dupa intronizare

Primele masuri dupa intronizare

Luni, Trump a semnat un decret care interzice finantarea ONG-urilor internationale care sustin avortul. In 1973, Curtea Suprema a legalizat avorturile in SUA. Tony Perkins, presedintele asociatiei antiavort ”Pro Life” Family Research Council, i-a multumit noului presedinte pentru ca ”si-a tinut promisiunile de campanie”. De altfel, Trump s-a angajat sa numeasca la Curtea Suprema un judecator cunoscut pentru opozitia sa inversunata cu privire la avort.

Asa cum a promis in campanie, noul presedinte a semnat actul de retragere a SUA din tratatul de liber-schimb transpacific (TPP) din care administratia Obama a facut o prioritate. Vazut ca o contrapondere a influentei  Chinei, tratatul, semnat in 2015 dupa negocieri intre 12 tari din Asia Pacific (fara China) nu fusese insa ratificat de Congres.

Tot prin decret, Trump a ordonat si inghetarea angajarilor in sistemul federal, mai putin pentru armata. ”O promisiune de campanie indeplinita si un prim pas pentru controlul birocratiei la Washington”, a declarat presedintele republican al Camerei reprezentantilor, Paul Ryan.

Primind 12 directori de mari companii la Casa Alba, luni, Trump a promis reduceri ”masive” de impozite si si-a afisat dorinta de a reduce reglementarile federale cu ”cel putin 75%, fara a oferi insa amanunte cu privire la aceste reforme, care urmaresc, potrivit lui, sa faca SUA o tara mai atractiva pentru industriasi si avantaje pentru firmele ce fabrica in America.

SUA sunt deschise la ideea de a desfasura operatiuni militare comune cu Rusia contra jihadistilor ISIS in Siria.

Tot luni, Donald Trump s-a intalnit cu omologul sau egiptean Abdel Fattah al-Sosso, pe care l-a asigurat ca va continua asistenta militara a SUA in Egipt, ajutor suspendat o perioada de Barack Obama (ca represalii contra sustinatorilor ex-presedintelui Morsi) si restabilit in 2015, cu o anvelopa de 1,3 miliarde de dolari pe an.

A suprimat telverde de la Casa Alba

Numarul de telefon special pus la dispozitia americanilor de Casa Alba pentru a pune intrebari sau a comenta politica presedintelui nu mai este in serviciu. ”Nu vor mai fi barbati si femei uitati in aceasta tara. Toata lumea este acum la dispozitia voastra”, rostea Trump, vineri, la investitura. Site-ul Casei Albe continua sa evoce numarul de telefon al ”poporului” dar, in monentul cand ”poporul” suna primeste urmatorul mesaj: ”Multumim ca ati apelat linia speciala pentru comentarii. La ora actuala ea este inchisa”. Pe de alta parte, ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, s-a aratat vexat ca site-ul Casei Albe nu mai poate fi consultat in limba spaniola, versiune care a disparut dupa investitura lui Trump. SUA are 56,6 milioane de locuitori de origine hispanica, 17,6% din intreaga populatie. 40 de milioane vorbesc spaniola in familie.

Mike Pompeo,  noul sef al CIA

Senatul american l-a confirmat pe Mike Pompeo in postul de director al CIA. Noul sef al spionajului (53 de ani), republican, este cel de-al treilea membru al administratiei Trump confirmat la post. Pompeo, specialist in chcestiuni de informatii, mai ales in domeniul cybersecuritatii, s-a angajat sa ”respecte legea cu privire la interzicerea torturilor si a promis sa furnizeze o analiza obiectiva a respectarii de catre Iran a acordului privind dosarul nuclear”. In paralel, comisia de afaceri Externe a Senatului a aprobat numirea lui Rex Tillerson, fostulPDG al ExxonMobil, in fruntea departamentului de Stat, in ciuda opozitiei democrate. Inaintea lui Pompeo, fostii generali James Mattis si John Kelly au fost confirmati la Aparare, respectiv la departamentul Securitatii interne. Astazi, Senatul va examina nominalizarea ultraconservatorului senator Jeff Sessions, fidel al lui Trump, la departamentul Justitiei.

Obligat sa renunte la ”T-Bird”, avionul bling-bling

Avionul lui Trump are doar 43 de locuri (fata de 239 standard)

Chiar daca poseda deja un avion personal, Trump va trebui sa-si ia adio de la el cata vreme va fi presedintele SUA, in favoarea celebrului Air Force One. ”T-Bird”, cum si-a poreclit magnatul avionul, este un Boeing 757 din 1991, cumparat in 2011 de la Paul Aller, cofondator Microsoft. Magnatul l-a modificat dupa propriile gusturi: motoare Rolls-Royce, un salon de primire, camera de oaspeti, bucatprie, sala de cinema si o baie cu robinete de aur masiv.

O camera rezervata invitatilor

Cataramele centurilor de siguranta sunt tot din aur de 24 de carate. Avionul ”bling-gling” costa 100 milioane de dolari iar o ora de zbor 10.800 de dolari. O modificare a lui ”T-Bird” pentru a ajunge la standardele Air Force One ar fi extrem de costisitoare si nu ar acoperi cerintele de securitate si de spatiu necesar intregului personal care-l insoteste pe presedintele SUA in deplasari.

In dormitor, asternuturi din matase

In plus AF1 (denumit astfel numai cand presedintele se afla la bord) poate ”scapa” de rachete  sol-aer, are tehnologie de comunicatii speciale (primeste informatii clasificate in zbor) si un blindaj specific, in caz de suflu nuclear, care impiedica distrugerea componentelor electronice de la bord.

In baie, robinete din aur de 24 carate
Chiar si inchizatorile centurilor de siguranta sunt din aur masiv
”Blazonul” familiei Trump este cusut pe tetiere
author avatar
Tudor Borcea
108 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger