AcasăNewsPrimele măsuri după incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Șef din cadrul...

Primele măsuri după incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Șef din cadrul ISU Prahova, demis!

sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Apar primele măsuri după tragedia de la Ferma Dacilor, incendiul în urma căruia șapte oameni au murit și o altă persoană este în continuare căutată. Un șef din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a fost demis.

E vorba despre șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, care a fost schimbat din funcție.

De asemenea, s-a decis, de la vârful DSU, sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale.

Deciziile au fost luate în urma tragediei din 26 decembrie, de la Ferma Dacilor, din Tohani, Prahova, unde șapte oameni și-au pierdut viața ca urmare a incendiului cu urmări devastatoare.

Citiți și: Prima reacție publică a patronilor de la Ferma Dacilor. „Nu ne ies calculele”

Măsurile dispuse în urma incendiului cumplit de la Ferma Dacilor

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat, miercuri seară, 27 decembrie, măsurile dispuse ca urmare a tragediei din Tohani.

„Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în prezența inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISU PH) și a șefului Inspecției de Prevenire a ISU PH a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023.

Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat in MAI, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, ocazie cu care au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU PH;
2. Trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, dar și aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU;
3. Sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale”, a transmis DSU.

Precizări de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova

În cursul zilei de miercuri, 27 decembrie, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au transmis, într-un comunicat, că în cazul dosarului deschis după incendiul de la Ferma Dacilor se fac cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și ucidere din culpă.

„Sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova fost începută cercetarea la fața locului, fiind cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Prahova, experți din cadrul INSEMEX, inspectori de inspecția muncii precum și specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Din primele cercetări a rezultat faptul că în incendiu ar fi fost surprinse mai multe persoane, în cazul a șapte dintre acestea, 3 minori și 4 majori, intervenind decesul, o a opta persoană nefiind găsită până în prezent, iar alte două persoane fiind transportate la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

De asemenea, în urma incendiului au fost provocate distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora.

Cercetările, inclusiv cercetarea la fața locului, sunt în desfășurare, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pe măsura derulării anchetei urmând a fi informată opinia publică”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

author avatar
Andrei Coman
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger