Cauta

Primele exporturi de gaze naturale către Ucraina, prin Coridorul Vertical, au loc în această săptămână

Premieră: Ucraina a primit recent cele dintâi cantități de gaze naturale prin intermediul Coridorului Vertical.

Mai precis, Ucraina a primit marţi, 1 iulie, primele cantități de gaze naturale prin Coridorul Vertical, a declarat directorului general DESFA, Maria Rita Gali, la Conferința Economiștilor, conform Energy Press. Astfel că, începând din această săptămână, ucrainenii pot cumpăra gaze naturale de la punctul virtual de tranzacționare din Grecia.

Gali a adăugat că aceasta este o inovație comercială ce este promovată prin cooperarea dintre sectorul privat și operatori, este foarte importantă și se realizează într-un timp foarte scurt.

„Produsul lunar special de capacitate fermă, grupată pe rute, pentru livrările de gaze naturale din Grecia către Ucraina, va facilita transportul de LNG din SUA şi din alte părţi ale globului, gaz care va ajunge la consumatorii vulnerabili din Ucraina” – a precizat Ion Sterian, directorul Transgaz, citat de financialintelligence.ro.

Rezervarea de capacitate pentru iulie 2025 pentru produsul supergrupat de pe Ruta 1

În data de 23 iunie 2025, s-a desfășurat procesul de rezervare capacitate lunară pentru luna iulie 2025 pe punctele de interconectare ale SNT pentru produsul supergrupat de pe Ruta 1. Oferta de capacitate lunară fermă supergrupată pentru Ruta 1 din Grecia până în Ucraina a fost de 29.804.129 KWh/zi/lună – aproximativ 2,748 mil. mc/zi, potrivit surselor site-ului citat.

Capacitatea rezervată a fost de 1.724.000 KWh/zi/lună, aproximativ 0,159 mil.mc/zi reprezentând 5,78% din capacitatea supergrupată grupată fermă oferită.

Capacitatea de 0,159 mil mc/zi a fost rezervată de DTrading doo Croatia şi ERU Europe Austria. Începând cu data de 1 iulie 2025, cei doi Utilizatori de Rețea care au rezervat capacitate au făcut nominalizări conform capacităților rezervate pe întreaga Ruta 1, respectiv în Grecia-Bulgaria-România-Republica Moldova-Ucraina, livrarea efectivă a acestor gaze începând cu 1 iulie 2025.

Capacitatea Rutei 1 a fost oferită la un preț de rezervă egal cu suma prețurilor de rezervă, exprimate în EURO/kWh/zi (luând în considerare cursul de schimb publicat de banca națională a fiecărei țări, după caz, în ziua imediat anterioară zilei licitației) aplicabile pentru asigurarea de capacitate lunară la PI Kulata / Sidirokastron, Negru Voda / Kardam, Isaccea / Orlovka, Kaushany și Grebenyky cu o reducere (discount) de 25% (46% pentru GTSOU), fiind un produs care nu oferă acces la PVT din Bulgaria, România și Republica Moldova.

În luna mai, operatorii de transport și comercializare a gazelor naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), România (TRANSGAZ SA), Moldova (VestMoldTransgaz SRL) şi Ucraina (GTSOU) au înaintat o inițiativă autorităților naționale de reglementare privind crearea unui produs lunar special de capacitate fermă, grupată pe rute, pentru livrările de gaze naturale din Grecia către Ucraina pentru perioada 1 iunie – 30 octombrie 2025. Introducerea unui produs comun de rezervare a capacității din Grecia către Ucraina asigură surse alternative și competitive de gaze naturale și îmbunătățeşte securitatea energetică a regiunii, fiind încă un pas spre consolidarea Coridorului Vertical.

Șeful Transgaz: Am depus toate eforturile necesare pentru acest obiectiv

„Am lucrat intens, împreună cu operatorii de transport gaze din Grecia (Desfa), Bulgaria (Bulgartransgaz), Moldova (VestMoldTransgaz SRL), deţinută de Transgaz, şi Ucraina (GTSOU), pentru a veni în sprijinul Ucrainei de a înmagazina 3,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Acest produs de capacitate super-grupată pe toate punctele de interconectare va avea un tarif unitar pe toate punctele de interconectare, cu un discount de 25% pentru a facilita transportul de gaze naturale lichefiate (LNG) din Grecia direct în facilitățile de înmagazinare din Ucraina. Astfel, vom aproviziona Ucraina cu LNG de la terminalul grecesc Revithoussa şi de la Alexandropolis, când acesta din urmă va reintra în funcţiune la mijlocul lunii august.

Am depus toate eforturile necesare pentru acest obiectiv. Acest produs va facilita transportul de LNG din SUA şi din alte părţi ale globului, care va ajunge la consumatorii vulnerabili din Ucraina” – a declarat, la finalul lunii mai, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Sterian, în 2024: Transgaz este un susţinător constant şi puternic al Coridorului Vertical

În primăvara anului trecut, mai precis în martie 2024, se aflase că, la inițiativa operatorului român Transgaz, a avut loc la București întâlnirea OTS-urilor semntare ale Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical – Transgaz, DESFA (Grecia), Gastrade (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), ICGB (Bulgaria-Grecia), FGSZ (Ungaria) și, cu statut de observator, Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova).

„Acest coridor va aduce prestigiu României şi securitate energetică pentru ţările din estul Europei, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi pentru centrul Europei. Transgaz este un susţinător constant şi puternic al Coridorului Vertical, acţionând permanent prin respectarea angajamentelor asumate şi prin dezvoltarea unui dialog constructiv şi a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceştia îl pot aduce în creşterea şi consolidarea securităţii energetice a ţărilor respective, a regiunii şi a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor ţări şi a capacităţilor de interconectare poate contribui la transformarea regiunii şi continentului din perspectiva securităţii aprovizionării cu gaze şi să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a declarat, la acel moment, Ion Sterian.

Citiți mai multe AICI: Coridorul Vertical. 27 de companii se bat pentru noul traseu balcanic al gazelor

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version