AcasăNewsPrime de 3.500 de lei pentru somerii care se reangajeaza

Prime de 3.500 de lei pentru somerii care se reangajeaza

Somerii primesc 1.000 de lei daca se angajaeaza la 50 de km de localitatea in care domiciliaza

Somerii care se reangajeaza si se deplaseaza in alte localitati pentru a munci pot primi, la cerere, prime de mobilitate de pana la 3.500 de lei, in anumite conditii.

Somerii primesc 1.000 de lei daca se angajaeaza la 50 de km de localitatea in care domiciliaza

Conform reglementarilor in vigoare, de prima de incadrare vor beneficia persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de cea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data acordarii. ISR pentru acest an este de 500 lei, iar prima de incadrare va fi de 1.000 lei. In plus, somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, vor beneficia de o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea ISR, adica 3.500 lei. Expertii AvocatNet precizeaza ca nu se poate vorbi de schimbare de domiciliu daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti. Cele doua prime nu se cumuleaza si pot fi obtinute doar la cerere.

Documente necesare

Primele se vor acorda numai persoanelor care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni. Pentru acordarea celor doua tipuri de prime, somerii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca (judeteana sau a municipiului Bucuresti), unde se afla in evidenta, urmatoarele documente:

–         o cerere,

–         actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul stabil;

–         dovada incadrarii in munca, printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;

–         angajament pentru respectarea obligatiei de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data angajarii, din motive imputabile persoanei.

Drepturile se solicita in termen de maximum 12 luni de la data incadrarii in munca.

Restituirea sumelor

In cazul in care raporturile de munca inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, din motive imputabile persoanei, cei in cauza vor fi obligati sa restituie integral sumele primite de la stat, in urmatoarele cazuri:

–         conflict de munca;

–         salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, daca a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva;

–         salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

De asemenea, restituirea banilor este obligatorie in cazurile in care contractul individual de munca inceteaza:

–         ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;

–         de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;

–         la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.

In plus fata de situatiile prevazute de Codul muncii, restituirea sumelor primite se va face si in cazul in care salariatii produc cu vinovatie pagube in cadrul institutiei publice in care au lucrat.

author avatar
Arpad Dobre
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger