AcasăNewsPrimarul Tudorache vrea consens politic pentru rezolvarea problemelor de mediu

Primarul Tudorache vrea consens politic pentru rezolvarea problemelor de mediu

“După trei ani și jumătate de administrație locală, consilierii PNL și USR încă se joacă de-a bugetul, pe seama copiilor din Sectorul 1”, consideră edilul Tudorache

In sedinta Consiliului Local Sector 1 de miercuri, 5 iunie, consilierii vor dezbate patru proiecte de hotarari ce tin de infiintarea unei noi institutii. Noua Directie, subordonata direct Consiliului Local, va avea ca principal scop protectia mediului prin investitii in fluxul deseurilor, cum ar fi infrastructura de colectare selectiva de la cetateni si operarea unei statii proprii de sortare a deseurilor.

Primarul sectorului 1, preocupat de protectia mediului

Demersul, inceput inca din anul 2017 prin adoptarea in unanimitate a unei strategii de investitii pe termen mediu si lung, isi gaseste acum cadrul institutional prin care se vor rezolva gravele probleme de mediu din Sectorul 1. Pentru infiintarea institutiei de interes public local au fost parcurse toate etapele prevazute de legislatia in vigoare.

In anul 2016, Primaria Sectorului 1 a declansat o ampla campanie contra poluarii in urma careia s-au strans peste 40.000 de semnaturi de la cetatenii nemultumiti de mirosurile de la groapa de gunoi. In anul 2017, Consiliul Local a votat in unanimitate planul de investitii pe termen mediu si lung in fluxul deseurilor. In anul 2018, Primaria a elaborat documentatii tehnico-economice (asumate prin vot de majoritatea consilierilor locali) si studiul de oportunitate privind propria statie de sortare. In anul 2019, Consiliul Local a obtinut de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti acordul pentru infiintarea institutiei si de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici avizul pentru organigrama si numarul de angajati.

“Pe acest subiect a existat intotdeauna un consens intre mine si consilierii din opozitie. Sectorul 1 se confrunta cu probleme de mediu care trebuie remediate pana nu este prea tarziu. Avem in spate multe actiuni comune care au evoluat in sensul infiintarii unei institutii care sa gestioneze protectia mediului. Reamintesc consilierilor locali ca Uniunea Europeana a declansat deja procedura de infringement pentru nerespectarea tintelor de reciclare, reutilizare si valorizare a deseurilor. Prin urmare, solicit Consiliului Local sa se raporteze mai mult la interesul public legat de infiintarea acestei institutii si mai putin la contextul politic actual, total nefavorabil conlucrarii pentru binele comunitatii, a declarat Dan Tudorache, citat intr-un comunicat remis redactiei.

Prin Directia Utilitati Publice, Salubritate si Protectia Mediului (DUPSPM), Primaria Sectorului 1 va sorta si va trata deseurile, astfel incat la groapa de gunoi sa fie depusa o cantitate de deseuri redusa considerabil, sub forma unui material inert, care nu polueaza aerul Capitalei. DUPSPM va face investitii in reciclarea materialelor refolosibile, urmarind reducerea costurilor si un mai bun control asupra cantitatilor de deseuri. Astfel, pana in 2023, prin campanii sustinute de informare,  constientizare si educatie ecologica, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici in domeniul selectarii si tratarii deseurilor din oras.

author avatar
Andrei Coman
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger