AcasăNewsPrimarul sicilian mai tare ca orice guvern. Mesajul lui viral a avut...

Primarul sicilian mai tare ca orice guvern. Mesajul lui viral a avut efect: „Nimeni n-a mai ieșit din casă!”

Gianfilippo Bancheri, fabulosul primar din localitatea siciliană Delia, care a avut o izbucnire nervoasă la adresa concitadinilor săi, numind felul acestora de a trata virusul SARS Cov-2 drept unul de nivelul unor persoane ratardate, a precizat că apelul său, deși unul dincolo de limită, a avut rezultatul scontat: nimeni n-a mai ieșit din casă!

 

https://youtu.be/q2IxLzZTCRE

Videoclipul cu „erupția” lui Gianfilippo Bancheri a străbătut literalmente lumea, scrie presa din Palermo, care notează că filmulețul a avut peste 3.000.000 de vizualizări în doar câteva ore, mesajul primarului fiind preluat și de multe emisiuni TV. De exemplu, Rita della Chiesa, o prezentatoare celebră de la Rai 1, a împărtășit apelul emoționant al lui Bancheri, numindu-l un „mare primar”.

Luni, Gianfilippo Bancheri – pe care mulți dintre italienii (și românii!) cu scaun la cap l-ar dori, acum, în fruntea țării, în lupta împotriva Coronavirusului, a declarat că nu se aștepta ca videoclipul să devină viral, deși intenția lui a fost să vadă multă lume și să acționeze în consecință, pentru că nu mai e loc de glumă cu această pandemie ce n-a asediat pe toți: „Nu mă așteptam ca toată planeta să vadă filmulețul. Domnilor, Delia este o localitate cu aproape 5.000 de suflete. Cred că acum a devenit imposibil ca locuitorii de aici să nu dea socoteală dacă nu se comportă și nu acționează conform deciziilor stabilite de autorități. Izbucnirea mea care, după cum ați sesizat probabil, a fost una sinceră, umană, a vizat un mic segment al populației italiene, care a tratat cu superficialitate reglementările guvernamentale și regionale, riscând astfel să facă inutil efortul tuturor celorlalți, a mulțimii. Videoclipul a devenit viral deoarece în toate țările, nu doar în Italia, există o minoritate care omoară întotdeauna sacrificiile majorității. Există întotdeauna, peste tot în lume, acel 10% care se comportă iresponsabil. După izbucnirea mea am fost contactat de mulți primari din toată Italia. Clipul a trezit conștiințele și a servit mai mult decât un discurs cu un limbaj instituțional, care este necesar, da este necesar!, dar care este tratat cu detașare în general. În timp ce discursul unui primar din provincie, puțin în italiană, puțin în dialectul local, este văzut, ascultat și apreciat ca fiind un mesaj real, apropiat de oameni”. Întrebat care este situația acum în localitatea Delia, edilul Gianfilippo Bancheri a precizat că, momentan, nu mai sunt persoane care încălcă regulile. „Din fericire, nimeni nu s-a infectat până acum, dar cazurile cresc în Canicatti, la doi kilometri distanță de noi”, spune primarul sicilian. Acesta afirmă că intervenția sa a atras multă simpatie din partea locuitorilor planetei. „Am primit deja mii de mesaje de la oameni care doresc să viziteze Delia când ne vom relua, în sfârșit, viața normală. Vom întâmpina toată lumea cu brațele deschise. Vom oferi oaspeților excelentele noastre produse culinare și agroalimentare. Vom recomanda tuturor să mănânce desertul nostru tradițional i cuddrireddri, gogoși în formă de coroană, deoarece ele amintesc de coroana lui Beatrice, care s-a refugiat în cetatea Deliei în timpul Războiului Vecerniei Siciliene, în urmă cu aproximativ 700 de ani”.

 

 

author avatar
Andrei Coman
4.080 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger