AcasăNewsPrimarul Palasan, mosier pe pamanturile oamenilor din Bunesti

Primarul Palasan, mosier pe pamanturile oamenilor din Bunesti

Mircea Palasan

Cercetat penal dupa ce un control al Curtii de Conturi a identificat o paguba de 89.340 lei, primarul comunei Bunesti, a continuat sa fie lacom si a mai cheltuit alte mii si mii de euro pentru a se caza impreuna cu sotia in hoteluri de lux din Mamaia si Vatra Dornei.

Mircea Palasan

Incercand sa afle sursa imbogatirii primarului Palasan, reporterii ziarului National au descoperit ca de multi ani acesta isi ofera singur in concesiune zeci de hectare din pasunea comunei Bunesti, pentru a putea astfel incasa subventii de sute de mii de lei de la APIA. Si nu isi cesioneaza doar lui, ci si fiicei sale, Roxana, si parintilor. Aproximativ 150 de hectare din pasunea comunei au ajuns astfel al Mircea Palasan.

In anul 2004, la preluarea primului mandat de primar al comunei Bunesti din Brasov, Mircea Palasan abia avea unde sa isi puna noaptea capul jos pe perna sa doarma. De voie, dar mai mult de nevoie, era tinut intr-o camaruta la caminul cultural din localitate. Acum, dupa trei mandate de primar, Mircea Palasan detine un adevarat conac in localitate plus alte trei proprietati. Iar prin interpusi face afaceri cu ovine. Multi localnici il suspecteaza pe primarul Palasan de faptul ca acesta baga mana in subventiile acordate pentru suprafetele destinate pasunatului, aceasta fiind una din sursele lui principale de imbogatire.

In primul mandat de primar dormea la caminul Cultural, acum are trei case si sute de mii in banci

Originar din Brasov, Mircea Palasan a venit in anul 2004 in comuna Bunesti sa fie primar. Jurist de profesie, desi nu se stie de unde si-a obtinut diploma care sa ii ateste studiile superioare, Palasan si-a exercitat ani intregi functia de primar fara sa faca nimic pentru comuna Bunesti, care include si satul Viscri, unde printul Charles al Marii Britanii detine o casa.

In schimb, ca un adevarat liberal iubitor de capital, Palasan a inceput sa acumuleze o avere nefireasca, in total contrast cu modestia, dar si cu saracia oamenilor locului.

Incet-incet, pe numele familiei Palasan au aparut proprietatile: una in municipiul Brasov – cumparata in anul 2009, alta in localitatea Crit – cumparata in anul 2010, alta in localitatea Saschiz – achizitionata in anul 2012. Pe langa proprietati, au inceput sa se ingrase si conturile bancare ale primarului. In 2008, la finalul primului mandat de primar, Palasan nu avea nici macar un leu economisit. In 2012, la finalul celui de-al doilea mandat de primar, Palasan avea 210.000 de lei pusi in banca, la vedere. Anul trecut, in 2015, economiile din banca ale primarului erau si mai mari, de aproape 319.000 lei. Cum a putut totusi un primar al unei comune destul de modeste, asa cum este comuna Bunesti, sa se imbogateasca atat de rapid? Simplu, spun oamenii si o arata si documentele: a manevrat dupa bunul plac si pentru propriul interes banii dati de stat drept subventii pentru terenurile destinate pasunatului.

Imbogatit din incasarea subventiilor pe pamanturile luate satenilor

In acte, Mircea Palasan detine pe raza comunei Bunesti doar 4,5 hectare de teren. Cu toate acestea, el a declarat oficial ca in anul 2015 a primit subventii de 138.580 de lei. Ceea ce este imposibil!

Pentru a primi o asemenea subventie, care in acea zona reprezinta o mica avere, ar insemna ca Palasan detine o suprafata de teren mult mai mare. Iar acea suprafata de teren mult mai mare provine de la….Primarie/Consiliul Local Bunesti. Cu alte cuvinte, primarul Palasan si-a dat singur in concesiune, la un pret modic, mari suprafete de teren ale comunei Bunesti. Apoi a solicitat de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), plata subventiilor. Astfel, Palasan a ajuns sa detina in concesiune aproape 80 de hectare de teren. Si cum dorinta de imbogatire a fost mare, in schema aceasta a fraudarii cu fonduri APIA a fost bagata si fiica lui, Roxana Palasan, care ar detine si ea aproape 20 de hectare de pasune luate in concesiune de la Primaria tatalui. Setea de bani a primarului l-a impins sa ofere alte 60 de hectare din pasunea comunei Bunesti si parintilor sai. Astfel ca, adunate, sumele primite de Mircea Palasan si de fiica ori parintii sai se ridica la aproape un milion de lei. O suma fabuloasa care ar fi trebuit de fapt sa ajunga la oamenii locului.

Schema imbogatirii cu terenurile concesionate in vederea incasarii subventiei nu se opreste aici. Viceprimarul localitatii, Gheorghe Dan Spataru, finul primarului – Radu Borcoman si Catalin Buciumean – fost sef de post din comuna Rupea si executant fidel al ordinelor primarului Palasan, sunt si ei bagati in schema incasarii fondurilor APIA.

Nefiind sigur ca va fi ales pentru un al patrulea mandat de primar al comunei Bunesti, Mircea Palasan a facut tot posibilul pentru a-si asigura lui, dar si amicilor lui, sursa de imbogatire din fonduri APIA pentru inca 9 ani de acum incolo. La data de 16 aprilie anul curent, la propunerea lui Palasan, consilierii prezenti au votat in unanimitate „atribuirea directa a suprafetelor de pasune catre membrii colectivitatii locale carora le-a incetat de drept contractele de inchiriere” pentru o perioada de …9 ani.

Pe lista celor ce au primit terenuri in concesiune se afla, desigur, si multi cetateni care nu au de-a face cu jocul primarului, insa exista si alti interpusi care lucreaza pentru Palasan. Tot mai multe voci din comuna sustin – si sunt gata sa declare in scris si procurorilor – ca o parte din banii primiti drept subventii APIA de diversi cetateni carora Mrcea Palasan le atribuie terenuri, ii intorc primarului o parte din aceste sume.

Primarul si viceprimarul  – parteneri in afaceri

Imbogatirea rapida i-a permis primarului Mircea Palasan sa se lanseze in afaceri in domeniul turismului, speculand la maxim placerea turistilor de a admira locurile comunei Bunesti. Doar ca, in stilul clasic, primarul a propus construirea unei pensiuni moderne, care nu ar avea de loc de-a face cu specificul locului, neputand decat sa alunge turistii. Buni amici si la impartit bugete, lucrari si comisioane, Palasan si viceprimarul Spataru si-au unit fortele si banii si au obtinut la data de 23.08.2010 de la Comisia de Urbanism a Consiliului Judetean Brasov certificat de urbanism pentru a construi o pensiune turistica cu functiuni complementare. Iar prin functiuni complementare se intelege piscine, terenuri de tenis si teren de golf. Dincolo de nefirescul constructiei, se pune intrebarea pe ce teren doresc cei doi – primarul Palasan si viceprimarul Spataru – sa isi ridice pensiunea. Cum ei nu dispun de suprafete mari de teren proprietate personala, este foarte posibil ca terenurile necesare pensiunii, piscinelor, terenurilor de tenis si golf sa fi fost luate tot de ei de la Primaria Bunesti, prin concesiune la preturi modice.

Pensiune agroturistica pentru fetele primarului si viceprimarului

Ideea unei investitii tot in domeniul turistic a fost preluata doi ani mai tarziu, in 2012 si de fiica primarului, Roxana Palasan, in asociere cu fiica viceprimarului, Geanina Spataru. La data de 18.04.2012, cele doua fiice doreau sa obtina de la Consiliul Judetean Brasov autorizatii pentru a construi o autorizatie agroturistica in zona.

De unde aveau bani cele doua tinere, este greu de apreciat. Cel mai probabil de la taticii lor imbogatiti din afaceri cu terenuri concesionate de la Primaria Bunesti pentru incasarea redeventei APIA.

Oier cu politistul fidel

Jurist de profesie, asa cum se recomanda, desi nimeni nu i-a vazut diploma care sa ii ateste studiile, primarul Palasan mai detine, indirect, si o stana. Culmea, impreuna cu fostul sau sef de post din localitatea Rupe, Catalin Buciumen. Din fonduri nedeclarate, cei doi au cumparat vis-a-vis de satul Crit mai multe grajduri.

author avatar
National
5.982 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger