AcasăNewsPrimarul Londrei curăță capitala britanică de statuile cu trecut dubios

Primarul Londrei curăță capitala britanică de statuile cu trecut dubios

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a ordonat verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, după ce protestatarii împotriva rasismului au dărâmat monumentul unui fost negustor de sclavi.

Protestatarii din „Black Lives Matter” au vizat distrugerea a cel puțin 30 de monumente din Marea Britanie începând cu cea a lui Cecil Rhodes, fost negustor de sclavi, din Oxford. Un grup de demonstranţi a dărâmat şi a aruncat în portul Bristol o statuie a lui Edward Colston, care a făcut avere în secolul al XVII-lea din comerţul de sclavi din vestul Africii. Și statuia lui Winston Churchill a fost vandalizată cu vopsea verde de protestari pentru motivul că fostul premier britanic ar fi fost rasist.

Khan a anunţat că o comisie va revizui toate statuile, plăcile memoriale şi numele de străzi, care reflectă în bună măsură expansiunea rapidă a puterii şi bogăţiei Londrei la apogeul Imperiului Britanic, sub regina Victoria.

„Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru cel mai tare, dar statuile, numele de străzi şi spaţiile publice reflectă o eră apusă”, a arătat primarul, promiţând că unele statui vor fi îndepărtate. „Este un adevăr incomod că naţiunea şi oraşul nostru îşi datorează o parte din bogăţie rolului în comerţul de sclavi, iar în timp ce asta se reflectă în domeniul public, contribuţia multor comunităţi la viaţa capitalei noastre a fost ignorată intenţionat”, a adăugat el.

author avatar
Andreea Vlad