AcasăNewsPrimarul din Iași, Mihai Chirica, dus la audieri după percheziții DIICOT -...

Primarul din Iași, Mihai Chirica, dus la audieri după percheziții DIICOT – VIDEO

mihai chiricaSurpriză în dosarul în care primarul Iașiului Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar! Ce au descoperit anchetatorii (sursa foto: reporteris.ro)

Edilul municipiului Iași a urcat într-un Duster alb, miercuri, pentru a ajunge la audieri. Totul, după ce procurorii au făcut, în cursul zilei, mai multe percheziții, inclusiv la sediul Primăriei.

Până să ajungă la audieri, Mihai Chirica le-a spus jurnaliștilor aflați la ieșirea din sediul Primăriei că merge să dea declarații.

Anterior în cursul zilei, DIICOT a anunțat că procurorii de la Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi fac nu mai puțin de 24 de percheziții într-un dosar ce vizează, între altele, fapte de abuz în serviciu, uzurparea funcției și delapidare. Și că urmează ca la sediul DIICOT Iași să fie audiate 30 de persoane.

Ce a anunțat DIICOT

„Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională”, s-a precizat în comunicatul DIICOT.

Și DNA-ul „vizitase” primăria Iași, în urmă cu două zile

În urmă cu două zile, la sediul Primăriei Iași fuseseră prezenți reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție. La acea dată, Primăria Iași a transmis – pe Facebook -următoarele detalii cu privire la verificările făcute de DNA:

„În urma unor plângeri penale făcute de conducerea Primăriei Municipiului Iași în privința modalității de eliberare a unor documente de urbanism, în cursul dimineții de astăzi, 12 decembrie 2022, polițiștii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au venit la sediul municipalității pentru a solicita o serie de documente.

Procurorii au solicitat și primesc de la angajații Primăriei Municipiului Iași o serie de documente suport care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 – 2020.

Este vorba de construirea unui imobil în zona Moara de Vânt în baza unei autorizații de construire emise în cursul anului 2015, completată printr-o autorizație din anul 2019, recepționat printr-un proces verbal emis în anul 2019 și care a beneficiat de un certificat de atestare a edificării construcției emis în anul 2020. În urma unor verificări ale documentației făcute la începutul acestui an de către Direcția de Arhitectură și Urbanism – Serviciul Autorizare Construcții s-a constatat că autorizațiile vizau construirea a două locuințe individuale și repoziționarea imobilului, pe când certificatul de atestare a edificării se referă la o locuință colectivă.

Ca urmare, primarul Mihai Chirica a trimis, pe 7 martie 2022, două sesizări cu privire la săvârșirea unor fapte cu potențial infracțional referitoare la certificatul de atestare a edificării construcției menționat către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și, respectiv, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Sesizările trimise instituțiilor statului au fost însoțite de întreaga documentație menționată.

Conducerea Primăriei Municipiului Iași a făcut și o solicitare în instanță pentru anularea autorizațiilor de construire în cauză.

„Suntem nu doar deschiși să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituțiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toți angajații Primăriei își fac treaba conform fișei postului, iar activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiția va face lumină, astfel încât imaginea și activitatea municipalității să nu aibă de suferit”, a declarat primarul Mihai Chirica”.

Conform unui comunicat al DNA, din 12 decembrie, la data respectivă s-au făcut mai multe percheziții.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 – 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași.

În cursul zilei de 12 decembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma”, transmisese sursa citată.

author avatar
Andrei Coman
459 afisari

1 COMENTARIU

  1. In ultimii 4-5 ani, melitia se bazeaza exclusiv pe perchezitii, pe principiul ca „tre sa gasim noi ceva”. De unde si sintagma des vehiculata de politisti/procurori/judecatori „exista suspiciuni rezonabile”, sau mai vechea „se banuieste ca”. In ultimul timp monitorizeaza si cumparaturile facute de catre persoanele fizice de pe saituri din strainatate, aveti grija ce va comandati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger