AcasăNewsPrimarul din CORBEANCA, reținut de DNA pentru LUARE de MITĂ. Ce alte...

Primarul din CORBEANCA, reținut de DNA pentru LUARE de MITĂ. Ce alte acuzații îi mai aduc procurorii

(sursa foto: Facebook/Direcția Națională Anticorupție)

Primarul localității ilfovene Corbeanca, Anton Valeriu, a fost reținut de DNA.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Anton Valeriu de luare de mită, spalare a banilor și instigare la spălare a banilor, în formă continuată, din câte se precizează într-un comunicat transmis vineri, 5 mai, de la nivelul DNA-ului. În același dosar a mai fost reținută o persoană, pentru acuzația de spălare a banilor, în formă continuată, numele acestei persoane nefiind, însă, dezvăluit în comunicatul DNA.

Ancheta vizează restituiri de terenuri. Presupusele fapte ar data de acum câțiva ani – din perioada 2011-2017, respectiv septembrie 2011 – iulie 2019, conform detaliilor făcute publice de DNA.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul de presă transmis de DNA în 5 mai:

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 522/VIII/3 din 04 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– spălare a banilor,
– instigare la spălare a banilor, în formă continuată;

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.
După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

author avatar
Andrei Coman
324 afisari

19 COMENTARII

    • Mihnea Năstase, băiatul cel mic al fostului premier Adrian Năstase, vrea să construiască un hotel în cea mai scumpă stațiune turistică montană din România.

      Năstase Jr. a anunțat autoritățile că unitatea de cazare va avea două etaje cu mansardă și 50 de camere.

      Arhitecții brașoveni vor analiza, marți, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru A

      menajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Brașov, dacă proiectul „minihotelului” din Poiana Brașov al lui Mihnea Năstase, mezinul fostului premier Adrian Năstase, respectă toate normele în vigoare și se încadrează în atmosfera zonei.
      ASA SE SPALA CIORDELILE POLITRICIENILOR CU PETROLUL SI MAFIILE IMOBILIARE…VEZI MAI JOS
      Complexul turistic pe care intenționează să îl construiască Năstase junior în Poiana Brașov ar urma să aibă șase niveluri – 2S+P+2E+M. „În acest moment este doar o intenție, vom vedea ce ni se va permite să construim acolo de către Primărie, după care vom începe discuțiile cu arhitecții”, declara anul trecut Mihnea Năstase pentru BizBrașov. Acesta a mai spus că își dorește să construiască o unitate de primire cu 50 de camere și că în cadrul proiectului sunt mai mulți asociați.

      Anul trecut, mezinul familiei Năstase a inaugurat un complex turistic inedit pe plaja de la Corbu, un resort format din corturi de inspirație amerindiană.

      Familia Năstase mai deține o pensiune și în stațiunea Azuga. În 2017, chiar în noaptea de Revelion, pensiunea a fost cuprinsă de flăcări.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger