AcasăNewsPrimarii comunelor Jilava si Snagov, judecati in stare de arest

Primarii comunelor Jilava si Snagov, judecati in stare de arest

Primarul din Snagov, Apostol Musat

Instanta suprema a decis, miercuri, judecarea in stare de arest a primarilor comunelor Jilava si Snagov, Adrian Mladin si Apostol Musat, in dosarul in care sunt acuzati de luare de mita si trafic de influenta in legatura cu derularea unor afaceri cu terenuri.

Primarul din Snagov, Apostol Musat

In 14 februarie, primarii comunelor Jilava si Snagov au fost deferiti justitiei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru mita de milioane de euro, in schimbul banilor ei intervenind pentru parcelarea unor terenuri. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 15 februarie, masura arestari preventive in cazul celor doi edili, decizia fiind contestata de Adrian Mladin si Apostol Musat la instanta suprema.Recursul celor doi primari a fost respins de instanta suprema, astfel ca acestia vor fi judecati in stare de arest.Primul termen de judecata in dosarul edililor comunelor Jilava si Snagov a fost stabilit in 6 martie, la Curtea de Apel Bucuresti.

Adrian Mladin, primarul comunei Jilava, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita, fals intelectual in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, iar Apostol Musat, primarul comunei Snagov, este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor, asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

In aceeasi cauza au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Gheorghe Roman, vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mita, fals intelectual, in forma participatiei improprii, spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, tentativa la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

De asemenea, notarul Roxana Curpene va fi judecata pentru complicitate la trafic de influenta si fals intelectual, in forma participatiei improprii si notarul Eugenia Cutaru pentru complicitate la dare de mita si complicitate la cumpararea de influenta. Procurorii i-au trimis in judecata si pe administratorii de firme Octavian Valentin Lungu, pentru complicitate la trafic de influenta, Marinica Bozdoro, Florin Vacaru pi Vildan Suliman, toti trei fiind acuzati de trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, Adrian Mladin i-a pretins unui denuntator suma de 500.000 euro, din care in 19 septembrie 2011 a primit 50.000 euro, pentru ca, „abuzand de prerogativele functiei”, sa dispuna intocmirea de catre Comisia Locala de Fond Funciar a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.

In 28 iulie 2011, Adrian Mladin l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie la notariat un contract de cesiune fictiv cu denuntatorul, prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. Acest contract a fost incheiat doar „pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita si totodata de a ascunde originea ilicita a celor doua terenuri”, potrivit procurorilor.

In activitatea infractionala a intervenit si Apostol Musat, care a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Mladin si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, atat direct cat si prin intermediul lui Ion Scaeteanu, suma de 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit si de Octavian Valentin Lungu.

„Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe inculpatul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicita a sumelor de bani pretinse cu titlu de mita. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat un contract din care rezulta ca el l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma de 2.500.000 euro”, au aratat procurorii.

Totodata, in perioada iulie-septembrie 2011, notarul Roxana Curpene l-ar fi sprijinit si ajutat pe Scaeteanu in toate demersurile facute in vederea obtinerii sumei de 2,5 milioane de euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.

Notarul Eugenia Cutaru l-ar fi sprijinit si ajutat pe denuntator sa intocmeasca acte autentice, „cunoscand ca prin acestea se atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat ascund si totodata garanteaza darea unor sume mari de bani sub forma de mita”.

La randul sau, prin intermediul primarului comunei Snagov, Gheorghe Roman a pretins 100.000 de euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava si a emite, cat mai urgent, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.Procurorii mai noteaza ca, Marinica Bozdoro, Florin Vacaru si Vildan Suliman i-au pretins denuntatorului 1,5 milioane de euro, lasandu-l sa creada ca au influenta asupra primarului Adrian Mladin, astfel incat acesta „sa actioneze in conformitate cu pretentiile denuntatorului”.

Planul parcelar a fost intocmit in cursul anului 2011, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

In 22 decembrie 2011, la cererea procurorilor, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Ovidiu Szasz, Adrian Mladin, Apostol Musat si Gheorghe Roman. Tot atunci, instanta a luat masura obligarii de a nu parasi localitatea fata de Eugenia Cutaru si Roxana Curpene.

In 30 ianuarie, lui Gheorghe Roman i s-a admis cererea de eliberare provizorie sub control judiciar, iar in 10 februarie s-a admis o cerere similara formulata de Ovidiu Szasz.

author avatar
Ciprian Purice
578 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si io cred la fel:))Io tare sunt coruis ce e in spatele portalului eRomania. Se vehiculeaza sume cuprinse intre 10 milioane si 1 miliard EUR.Grozavie curata!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger