La nivelul Sectorului 4 se caută soluții pentru a gestiona criza locurilor disponibile în creșele și grădinițele de stat. În acest moment, la nivelul Sectorului 4 sunt aproximativ 2.500 de solicitări de la părinți, cereri de înscriere care nu au putut fi soluționate din cauza lipsei de locuri – anunță vineri Primăria.
„Sectorul 4 al Municipiului București continuă procesul de identificare, reconfigurare și construire de noi spații educaționale în care să fie primiți copiii cu vârste cuprinse între 0 si 6 ani, pentru care nu există locuri în creșele și grădinițele de stat din zona de Sud a Bucureștiului și pentru care părinții au depus cereri de înscriere.
În acest moment, la nivelul Sectorului 4, există aproximativ 2.500 de astfel de solicitări care nu au putut fi soluționate din cauza lipsei de locuri.
Având în vedere responsabilitățile legale care îi revin, autoritatea locală este datoare să efectueze demersuri urgente pentru a gestiona criza acută a locurilor disponibile în creșele și grădinițele de stat”, transmite vineri, 5 ianuarie, Primăria Sectorului 4.
S-au făcut deja primii pași pentru sprijinirea familiilor
Astfel, pentru ca aceste familii să fie sprijinite, Primăria Sectorului 4 a făcut deja primii pași, ce presupun reconfigurarea unor clădiri deja existente, aflate, fie în proprietatea, fie în administrarea autorității locale și transformarea acestora în creșe și grădinițe noi, necesare astfel încât cei mici să fie îngrijiți și educați în cele mai bune condiții, cât timp părinții lor sunt la serviciu. „Implementarea acestei prime etape va crea 2.000 de noi locuri în creșe și grădinițe, la nivelul Sectorului 4, rezolvând, astfel, o parte considerabilă a solicitărilor primite de la părinți.
Primele astfel de lucrări s-au încheiat deja în zona Nițu Vasile, acolo unde fostul sediul al Direcției de Taxe și Impozite Locale Sector 4 a fost reconfigurat și modernizat, iar din luna septembrie a anului 2023, primește aproximativ 120 de copii în regim de creșă.
Lucrări similare sunt, în acest moment, în derulare și în cazul fostului sediu al Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 din Aleea Ciceu, precum și în cazul clădirii din strada Enache Ion, în care până anul trecut a funcționat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.
Acestor noi spații educaționale li se vor adăuga, în anul 2024, alte cel puțin patru asemenea unități, pentru care Sectorul 4 al Municipiului București a demarat procedurile administrative premergătoare începerii lucrărilor specifice.
Astfel, în cursul anului curent, va debuta construcția de la zero a unei grădinițe și a unei creșe, pe bulevardul Metalurgiei 214-220, în zona noului parc „Tudor Arghezi”, unitate de învățământ pentru care consilierii locali au aprobat deja indicatorii tehnico-economici”, se transmite în comunicatul de presă.
În paralel, anunță reprezentanții Primăriei, vor fi modernizate si reconfigurate alte trei spații aflate în administrarea Sectorului 4 și în cazul cărora funcțiunea actuală, aceea de spații comerciale, nu se mai justifică, „dată fiind atât necesitatea urgentă a creării de noi locuri în creșe și grădinițe, cât și situarea acestora în proximitatea altor centre comerciale cu funcțiuni similare”. E vorba, conform sursei citate, despre clădirea pieței Apărătorii Patriei, o clădire aferentă pieței Progresul, precum și clădirea pieței Berceni.
„Pentru toate aceste spații, urmează a fi solicitat acordul Consiliului General al Municipiului București în vederea schimbării destinației acestora din cea de spații comerciale în unități de învățământ antepreșcolar și preșcolar.
În perioada următoare, autoritățile locale din Sectorul 4 vor continua procesul de identificare a soluțiilor necesare pentru ca, prin fonduri locale, naționale sau europene, să fie acoperit integral necesarul de locuri pentru copii în creșe și grădinițe”, se mai transmite în comunicatul de presă.
În Sectorul 4 sunt 57 de unități de învățământ preuniversitar de stat: 18 grădinițe, 26 de școli gimnaziale și 13 licee
„Dezvoltarea economică și a infrastructurii a generat, la nivelul Sectorului 4, o creștere demografică semnificativă, care solicită autorităților locale eforturi concrete pentru a veni în sprijinul familiilor tinere. Astfel, doar în ultimii patru ani, în Sectorul 4 s-au născut 13 mii de copii în cele aproximativ 10.000 de familii nou întemeiate.
În această perioadă, administrația locală a Sectorului 4 a demarat un amplu program de investiții în dezvoltarea, modernizarea și punerea în siguranță a unităților de învățământ preuniversitar de stat.
Astfel, au fost investiți peste 300 de milioane de lei în realizarea de lucrări specifice pentru obținerea autorizației de securitare la incendiu precum și în lucrări de consolidare, reabilitare termică și modernizare a unităților de învățământ. Doar investiţiile în reabilitarea, consolidarea şi modernizarea grădiniţelor au depăşit 70 milioane de lei (peste 14 milioane de euro).
La nivelul grădinițelor, în decursul ultimilor cinci ani, au avut loc lucrări de extindere a spațiului educațional, prin amenajarea și dotarea unor construcții modulare noi la următoarele unităti de învățământ: Școala Gimnazială Nr. 194, Școala Gimnazială Nr. 165, Școala Gimnazială Emil Racoviță, Școala Gimnazială Nr. 133, Școala Gimnazială George Bacovia, Școala Gimnazială Nr. 100, Școala Gimnazială Nr. 97.
Totodată, spațiul educațional destinat preșcolarilor a fost extins prin construcții noi la Școala Gimnazială Nr. 190 precum și la Liceul Tehnologic Dacia din bd. Metalurgiei nr.89. Finantarea acestor lucrari a fost asigurată de la bugetul local cât și din fonduri europene nerambursabile.
În Sectorul 4 al Capitalei, figurează un număr total de 57 de unități de învățământ preuniversitar de stat, respectiv 18 grădinițe, 26 de școli gimnaziale și 13 licee, în care, în cursul anului scolar 2022 – 2023 erau înscriși aproximativ 35.000 de copii, dintre care aproximativ 6.000 frecventează unitățile de învățământ preșcolar”, transmite Primăria de sector.