AcasăNewsPrima întrebare a pacienților la medic: Merge sistemul?

Prima întrebare a pacienților la medic: Merge sistemul?

Blocajele jenante ale sistemului informatic al caselor de asigurări de sănătate au reușit să-i exaspereze atât pe medicii din spitale și pe medicii de familie, cât și pe pacienți. În ultima vreme, bolnavii au ajuns să întrebe la intrarea în cabinet dacă merge sistemul, pentru că știu că în caz contrar nu pot obține rețetele de care au nevoie.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că de miercuri sistemul informatic este off line

Chiar dacă șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate susțin că defecțiunile sunt rare, contrazicând flagrant realitatea din teren, medicii spun că sistemul informatic este suprasolicitat și depășit, având în vedere că acesta a fost conceput inițial doar pentru a controla costurile, și nu pentru rețete electronice, cardul de asigurat și dosarul electronic. ”Ne chinuie de 10 ani acest sistem, cu episoade foarte grave, iar de 10 zile merge foarte, foarte prost, avem colegi care nu au reușit să-și facă validarea rețetelor pe luna iunie. Am ajuns să mă duc la serviciu cu groază ca să văd că nu merge sistemul. Defecțiunile nu îi afectează doar pe medicii de familie, pentru că ele sunt în tot sistemul, în spitale nu poți să faci externarea, laboratoarele nu pot înregistra cardurile ca să facă analizele pacienților”, ne-a declarat dr.Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină de Familie. Soluția de a da rețete off-line, cum le-au sugerat cei din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este foarte păguboasă, susțin medicii de familie. Dacă pacienții nu mai sunt asigurați, contravaloarea rețetelor o suportă medicul care le-a prescris. Totodată, dacă pacienții depășesc limita de 7 medicamente compensate și sistemul nu îți permite să verifici pentru că este off-line, medicamentele sunt plătite tot de medici. ”Jumătate din medicii din spitale nu dau rețete la externare, preferând să-i paseze la medicii de familie, ceea este și imoral, și ilegal. Imoral este pentru că îi pun pe pacienți pe drumuri. Medicii din spitale spun că ba nu le merg calculatoarele, ba nu le merg imprimantele, ba nu au toner, ba nu merge sistemul și, decât să riște, mai bine îi trimit la noi”, ne spune dr.Rodica Tănăsescu.

Casa Națională, dată în judecată de medici

Medicii de familie au acționat în instanță Casa Națională de Asigurări de Sănătate deoarece le-au fost imputate rețete emise absolut legal, fiind acum nevoiți să plătească sume între 3.000 de lei și 90.000 de lei. ”Imputările majore au fost pe protocoale, între 2014-2016, când rețetele pe tratamente scumpe necesitau aprobarea Casa de Asigurări. Casa de Asigurări le-a dat aprobare și după aceea, tot Casa de Asigurări, după 4-5 ani, le-a imputat medicilor contravaloarea medicamentelor prescrise. Există scrisoarea medicală a specialistului din domeniu și aprobarea casei, deci era justificat să-i dai acest medicament. De exemplu, la Balș a fost scrisoare medicală, dar n-a fost în formatul agreat de casă, adică să scrie anexa 43, adică să fie în contract cu casa, și le-au imputat medicilor de familie. Un alt coleg a avut imputare pentru că scrisoarea a fost aprobată de medicul internist, și nu de la medicul gastroenterolog.  Medicii au primit notificări de la Casa de Asigurări să se prezinte în termen de 10 zile la casieria casei ca să plătească aceste sume exorbitante sau vor fi executați silit”, a mai precizat dr.Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină de Familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger