AcasăNewsPrima infrangere a lui Trump

Prima infrangere a lui Trump

Doi judecatori au suspendat, sambata seara, prin doua decizii separate, decretul promulgat de presedintele SUA care interizcea intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sapte tari majoritar musulmane.

Decretul lui Trump a fost atacat in justitie de mai multi avocati si organizatii pentru apararea drepturilor civice, intre care ‘American Civil Liberties Union (ACLU), dupa ce 200 pasageri perovenind din tarile vizate, titulare de vize sau permise de sedere, fusesera retinute dupa aterizarea avioanelor in care se aflau. Confuzia persista sambata, chiar daca unii fusesera eliberati, de la caz la caz. O manifestatie de sustinere a acestora a fost organizate in aeroportul JFK din New York. Judecatorul Ann Donnelly (numita de Obama la curtea federala din Brooklyn) a ordonat suspendarea retinerilor si expulzarea strainilor, estimand ca masura le-ar cauza un ”prejudiciu ireperabil” si considerand ca au avut doar ”ghinionul” de a se afla in avion in momentul intrarii in vigoare a decretului prezidential. Insa Donnelly nu s-a pronuntat cu privire la legalitatea masurilor lui Trump. In Alexandria (Virginia) judecatorul Leonie Brinkema (numit de Bill Clinton) a suspendat pentru sapte zile expulzarea detinatorilor de permis de sedere care fusesera retinuti pe aeroportul Dulles (Washington). Evident, decretul lui Trump a provocat haos pe aeroporturi luand prin surprindere si companiile aeronautice ale tarilor vizate de acesta.Tarile vizate de decretul lui Trump sunt Iran, Irak, Libia, Somalia, Siria, Sudan si Yemen. Toti cetatenii acestor tari, chiar titulari de dubla nationalitate sunt vizati, daca s-au nascut in aceste tari, a precizat Casa Alba. Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Liban sau Afganistan (de unde au provenit teroristii din 11 seprembrie si alti autori ai unor atacuri ulterioare) nu figureaza pe lista lui Trump. Iran a anuntat ca intentioneaza sa aplice represalii identice pentru cetatenii americani. Parlamentul irakian a evocat aceasta posibilitate, in conditiile in care in aceasta tara se afla 6000 de soldati americani. Ieri, Departamentul american pentru Securitate Interna a anuntat ca va respecta hotararile celor doi judecatori. Mark Zuckerberg, Google, Netflix, Apple, Tesla, Microsoft Theresa May, Francois Hollande au denuntat decretul lui Trump. De altfel, Google le-a cerut angajatilor straini sa revina de urgenta in SUA cerandu-le totodata celor ce ar putea fi afectati de masurile de restrictie sa nu paraseasca teritoriul american.

Dupa decretul lui Trump, Air France a informat ieri ca a refuzat imbarcarea a 15 persoane catre SUA si ca si-a prevenit pasagerii cu privire la noile reguli.

In Iran, doua agentii de voiaj au primit instructiuni din partea companiilor Emirates, Turkish Airlines si Etihad Airways, sa nu vanda bilete iranienilor care poseda o viza pentru SUA pentru ca vor fi refuzati la imbarcare.

In Egipt, Austria si Olanda mai multi cetateni irakieni si iranieni au fost refuzati, sambata la imbarcare spre SUA. Tot sambata, compania elvetiana Swiss a informat ca va ”aplica” noile reguli ale decretului Trump pentru ca ”nu are de ales”.

Israel. Zidul e o idee formidabila

Relatiile americano-israeliene se incalzesc la foc iute, dupa venirea lui Trump la Casa Alba. Ultima dovada, un mesaj publicat, sambata, pe Twitter, de catre premierul Benjamin Netanyahu cu privire la zidul la frontiera cu Mexicul pe care vrea sa-l ridice Trump, pentru a ”opri cu 99,9%” imigratia ilegala. Justificand demersul, Donald Trump a evocat exemplul Israelului, care a construit o bariera de 240 km, in 2014, la frontiera cu Egipt. ”Presedintele Trump are dreptate. Am construit zidul la frontiera de sud a Israelului, ceea ce a oprit imigratia ilegala. Mare succes. O idee formidabila”, a scris Netanyahu, insotindu-si textul cu drapelul israelian si cu cel american.

Melania degusta diamante

In  plina criza diplomatica intre Mexic si Washington, editia mexicana Vanity Fair o are pe prima pagina  pe Prima Doamna a Americii asezata in fata unei farfurii plina cu diamante. Melania Trump rasuceste un lant cu ajutorul unei furculite, ca pe spaghetti. In paginile revistei, Malenia apare si ”band” diamante, fiind prezentata ca o viitoare Jeckie Kennedy. Internautii au ironizat aceste pictoriale, in timp ce multi le-au apreciat ca fiind de-a dreptul de prost gust.

Donald galantul

O imagine in care presedintele SUA si premierul britanic Theresa May apar tinandu-se de mana facut furori pe Internet, stiindu-se mai ales vechile declaratiile ale magnatului la adresa femeilor. Potrivit Downing Street, a fost vorba de ”un gest galant” al presedintelui, in timp ce o ajuta pe May sa coboare o scara mai abrupta.

author avatar
Tudor Borcea
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger