O inițiativă sportivă în care se pune suflet, prin care se încearcă să fie integrați cât mai mult și copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), care să ajungă să practice judo.
Ce este proiectul ,,Judo se joacă, CE Spui?”
Ce s-a aflat despre proiectul-pilot ,,Judo se joacă, CE Spui?”? Că este o inițiativă a CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Un proiect prin intermediul căruia, prin joc, socializare și mișcare, copii și tineri cu CES fac cunoștință cu lumea judoului, împrietenindu-se cu sportul, o voce prin care se pot face auziți, se transmite prin intermediul unui comunicat de presă.
Antrenamente săptămânale, care să le dezvolte copiilor abilitățile fizice și emoționale
Când a început proiectul? În luna septembrie 2022. De atunci, o caravană mobilă de judo a colindat peste 21 de instituții din municipiul Bacău, interacționând cu nu mai puțin de 700 de elevi cu dizabilități mentale, dar și cu peste 40 de profesori de educație fizică și sport.
În urma sesiunilor sportive, 50 de copii cu abilități motrice au fost selectați pentru a practica judo, beneficiind de antrenamente săptămânale, care să le dezvolte abilitățile fizice, psihice – capacitatea de coordonare și de concentrare, dar și emoționale – încrederea în sine, sociabilitatea.
Când are loc Turneul Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?”
Competiția va avea loc în curând, la Bacău, pe durata a două zile. „În perioada 10-11 februarie 2023, proiectul va atinge apogeul, astfel încât cei 50 de beneficiari direcți ai proiectului se vor întâlni într-un shiai competitiv cu sportivi din toate colțurile lumii la prima ediție a Turneului Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?”, prima competiție de judo dedicată sportivilor cu dizabilități după Campionatul Național Special Needs Cluj-Napoca, organizat de Federația Română de Judo.
Competiția se va desfășura la Bacău, la Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare”, pe o durată de 2 zile, cuprinzând un program dedicat atât sportivilor cu dizabilități, care vor trece prin etapele de divizare, competiție pe echipe și competiție individuală, cât și antrenorilor de judo și profesorilor de educație fizică, care vor beneficia de un transfer de know-how în ceea ce privește motivarea, stimularea și dezvoltarea pe latură sportivă a copiilor și tinerilor cu dizabilități mentale”, se mai transmite în comunicat.
Tycho van Der Werff, susținător al competiției
Ar mai fi de menționat faptul că această competiție se bucură și de susținerea lui Tycho van Der Werff, unul dintre fondatorii Special Needs Judo Foundation și un promotor al judoului incluziv, fără bariere, prin joc și prietenie.
Deși nu poate participa la competiție, van Der Werff a oferit sprijin clubului în ceea ce privește metodele de lucru cu copiii, tehnicile de divizare și sistemul de tragere la sorți.
Mai multe detalii despre competiție au fost publicate și pe site-ul Special Needs Judo Foundation. VEZI AICI.
Daniel Zodian: Judo e o formă de terapie, o joacă, un timp de bucurie
Un antrenor de judo explică beneficiile acestui sport pentru copiii cu deficiențe, care uneori ajung să fie marginalizați, din cauza unor prejudecăți. „Judo e o formă de terapie” – spune antrenorul Daniel Zodian.
,,Judo se joacă, CE Spui? e un prim pas prin care dorim să îi încurajăm pe copiii și tinerii cu dizabilități de ordin psihic spre judo. Judoul este, în primul rând, un sport complet, recomandat chiar de UNICEF, care antrenează trupul, mintea și emoțiile. În judo, învățăm cum să cădem corect, cum să învingem durerea, cum să conștientizăm realitatea materială și imaterială din jurul nostru, cum să ne coordonăm mișcările și cum să ne concentrăm.
Pentru sportivii Special Needs, pentru copiii atipici care sunt marginalizați și dați deoparte din cauza unor prejudecăți și a unor etichete pe care le punem atât de ușor, necântărind niciodată povara pe care le-o punem pe umeri acelor copii, judo e o formă de terapie, o joacă, un timp de bucurie… și, alături de ei, înveți să te bucuri. Apreciezi ceea ce contează cu adevărat! Așadar, vă așteptăm la competiție!” – declară Daniel Zodian, antrenor de judo.