AcasăNews"Prima Casa", MAI SCUMPA: Creditele vor fi acordate doar in lei!

„Prima Casa”, MAI SCUMPA: Creditele vor fi acordate doar in lei!

Desi autoritatile au anuntat ca vor suplimenta plafonul cu inca un miliard de lei, „Prima casa” se scumpeste. Tinerii care vor sa-si o locuinta prin acest program se vor putea imprumuta doar in lei, la costuri mult mai mari decat pana acum.

Guvernul a decis sa suplimentarea programul „Prima Casa”, singurul credit ipotecar care a tinut in viata piata imobiliara, odata cu inceperea crizei economice si pana in prezent. Cu o diferenta importanta insa: romanii vor fi obligati sa se indatoreze doar in lei, daca vor finantare pentru achizitionarea primei locuinte.

Creditul pentru toti cei care vor sa devina proprietari de locuinte prin programul „Prima casa” va fi acordat numai in moneda nationala. Desi sunt mult mai scumpe, autoritatile au decis, la cererea bancilor, sa acorde doar imprumuturi in moneda nationala.

Singurul avantaj ramane avansul de 5%, deoarece rata lunara va fi cu 30% mai mare fata de cea in euro.

Asta inseamna ca cei care vor opta pentru un astfel de imprumut vor fi nevoiti sa achite lunar o rata mai mare cu pana la cateva sute de lei. Astfel, in cazul unui apartament evaluat la 50.000 de euro, diferenta este de 300 de lei pe luna.

Decizia Guvernului ii va afecta si pe proprietari, care ar putea fi nevoiti sa mai scada din preturile locuintelor.

Potrivit proiectului de Guvern, noul plafon va fi suplimentat cu un miliard de lei. 300 de milioane vor fi destinate exclusiv achizitionarii de locuinte construite de ANL.

Pana in acest moment, din cele 98.000 de credite acordate prin programul „Prima Casa” doar 7% au fost in lei. Valoarea totala a finantarii a fost de 3,8 miliarde de euro.

Foto: capital.ro

author avatar
Alina Costache
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger