AcasăNewsPrezidentialele din Franta, la mana procurorilor

Prezidentialele din Franta, la mana procurorilor

Sediul din Nanterre al Frontului National a fost perchezitionat in cadrul anchetei privind suspiciunile de angajari fictive a asistentilor parlamentari ai presedintelui Marine Le Pen, unul din principalii candidati in prezidentialele din Franta. O ancheta similara il vizeaza si pe Francois Fillon, candidatul Republicanilor la Elysee.

Angajările fictive i-au băgat pe Le Pen şi Fillion în malaxorul anchetelor

In cadrul acestei perchezitii, realizate in scopul anchetei condusa de parchetul din Paris, politistii au procedat la ridicarea mai multor CD-uri din calculatoarele a doi asistenti angajati de Le Pen, Catherine Griset, care a primit un salariu, in perioada 2010-2016 pentru un post la Strasburg, si Thierry Legier, garda de corp a candidatului FN, care a primit 41.000 de euro in 2011 pentru un post de asistent parlamentar. Avocatul lui Marine Le Pen, Marcel Ceccaldi, a denuntat o ”instrumentare politica a justitiei”. In februarie 2016, politistii Oficiului anticoruptie al politiei judiciare au facut o perchezitie la sediul FN, in  cadrul anchetei preliminare a Parchetului din Paris. Vineri, Marine Le Pen a dezmintit ca a recunoscut angajarea fictiva a lui Legier ca asistent parlamentar, contrazicand un raport OLAF, care arata si al doilea caz de salariu nejustificat, cel al Catherinei Griset, colaborator permanent al lui Le Pen, ”acreditat” la Parlamentul European (decembrie 2010-februarie 2016) in conditiile in care era asistenta la sediul FN de numerosi ani. Mai pe larg, exista suspiciuni cu privire la conditiile de angajare si salarizare a 20 de asistenti ai alesilor frontisti in Parlamentul European pentru ca numele lor apar si in organigrama din Franta a partidului. Cum Marine Le Pen nu a achitat, inainte de 31 ianuarie, 339. 946 de euro ceruti de Parlamentul European, corespunzand salariilor pentru Legier si Griset, PE va incepe sa taie indemnizatiile eurodeputatei frontiste.  Scandalul presupuselor angajari fictive il afecteaza si pe candidatul Francois Fillon, dupa ce presa franceza a dezvaluit ca sotia sa, Penelope, a incasat sute de mii de euro pentru un post fictiv (asistent parlamentar si colaborator la o revista). Fillon mai este acuzat ca si-a platit si cei doi copii, in perioada cand era senator, ca ”asistenti parlamentari”.

Le Pen refuza sa poarte valul islamic

O intalnire prevazuta ieri cu marele muftiu al Libanului, Abdel Latif Deriane, a fost anulata dupa ce Marine Le Pen a declarat, la Beirut, ca nu va purta valul islamic cu aceasta ocazie. Luni, anturajul muftiului notificat cu privire la faptul ca Marine Le Pen trebuie sa poarte val islamic la aceasta intrevedere. ”Nu e nimic grav. Sa-i transmiteti marelui muftiu toata consideratia mea, dar nu voi purta val. Nu ma pune nimeni in fata faptului implinit”, a declarat Le Pen. ”L-am intalnit pe marele muftiu din Al Azhar, universitate egipteana care este cea mai inalta autoritate sunita din lume, si nu a avut aceasta exigenta”, a adaugat ea. In realitate, se intalnise cu marele imam din Al Azhar. si nu cu marele muftiu, care este numit de stat. Dar al-Fatwa, cea mai inalta autoritate sunita din Liban, a ”regretat un comportament inadecvat” al lui Le Pen.

author avatar
Tudor Borcea
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger