AcasăNewsPreviziuni sumbre ale economistului-șef Dan Bucșa. Ce se întâmplă cu leul la...

Previziuni sumbre ale economistului-șef Dan Bucșa. Ce se întâmplă cu leul la începutul anului 2021

Debitorii care nu au luat in calcul riscul valutar la creditele in franci elvetieni s-au trezit cu rate duble

Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra a afirmat, luni, că leul de poate deprecia până la sfârșitul anului, comparativ cu moneda europeană, până la 5 lei.

Cât va ajunge un euro la începutul anului 2021

Potrivit economistului-șef Dan Bucșa, în aces moment, moneda națională este supraevaluată, datorită intervenției BNR.

„După cum ştiţi, eu am teoria asta că în fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Ţine de câţiva ani.

Şi probabil că se va muta şi la anul. În scenariul de bază, undeva pe la începutul anului viitor, că aşa se întâmplă de obicei, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5. Este suficient? Nu.

Dacă avem un scenariu cu risc, atunci leul ar putea să treacă temporar de 5. Tot ce trebuie este ca Banca Naţională să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie şi se va duce uşor peste 5.

Dar probabil că după aceea Banca Centrală îl va readuce în acest interval, pentru că se uită la inflaţie, se uită şi la cei care s-au împrumutat în valută”, a spus Dan Bucşa,
Potrivit acestuia, leul este „semnificativ supraevaluat” în raport cu monedele din Centrul Europei.

Dan Bucşa a precizat că are două criterii la care se uită, unul fiind ajustat cu preţurile de producţie, iar în acest caz leul este supraevaluat faţă de monedele din ţările aflate în Centrul Europei cu 5-12%.

Dacă modelul este ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, supraevaluarea este faţă de monedele din zonă cu 10-33%.

Cursul valutar pentru 26 octombrie 2020

Euro rămâne la 4,87 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR (4,8744 lei) când s-a apropiat de cea mai ridicată valoare din istorie atinsă în faţa monedei naţionale. Euro a atins maximul istoric în faţa leului pe 25 septembrie 2020: 4,8750 lei/euro, la cursul BNR. Dolarul rămâne la 4,11 lei, aproape de nivelul anunţat în şedinţa precedentă de la BNR. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,5316 lei. Lira sterlină a scăzut vineri la 5,38 lei, faţă de 5,39 lei, cursul anunţat de BNR în şedinţa precedentă.

author avatar
Eli Dan Davidescu
367 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger