Cauta

Previziuni negre. Euro nu mai poate fi oprit

Absența unor prognoze oficiale pentru 2020 și incertitudinile legate de evoluția economică a României au provocat și provoacă o slăbire tot mai accentuată a leului, se arată într-o analiză a Moneycorp, una dintre cele mai mari companii din lume specializată în schimburi valutare și plăți internaționale. Totodată, fără măsuri concrete de sprijinire a producției interne și a exporturilor, căderea leului nu mai poate fi oprită.

În scenariile cele mai optimiste euro va ajunge în 2020 la 486 lei

Prăbușirea monedei naționale, începută odată cu căderea Guvernului, nu mai poate fi stopată. Analiștii financiari de pe piața mondială au tras un semnal de alarmă în ce privește situația actuală din România, marcată de impredictibilitate și lipsă de viziune, fapt care adâncește tot mai mult criza leului. ”Cursul euro ar putea ajunge la 4,85 lei în semestrul II 2020, care se anunță a fi un an plin de provocări pentru moneda națională, în ton cu incertitudinile legate de evoluția economică a României. Cursul  de schimb euro/leu, unul dintre indicatorii extrem de sensibili ai dinamicii business-ului, ar putea depăși nivelul de 4,81 lei/euro în semestrul I și de 4,85 lei/euro în a doua parte a anului, în ton cu dinamica evoluției economice interne și a situației internaționale. Perspectiva generală pentru 2020 creionează o dinamică economică sub nivelul din 2019, conform prognozelor Comisiei Europene: o încetinire a creșterii Produsului Intern Brut cu 13%, de la 4.1% la 3.6%, un deficit al balanței de plăți în creștere cu 4%, până la -5.3%  din PIB și un deficit public aproape de 4%. După un an plin de provocări, mai ales în zona de fiscalitate, investitorii se află într-o zonă de expectativă, așteptând să vadă, de exemplu, care sunt perspectivele bugetare pentru 2020, datele fundamentale luate în calcul, cum va arăta cadrul fiscal din anul viitor. Este nevoie, fără îndoială, de măsuri concrete de susținere a investițiilor în România, a producției și exporturilor, de măsuri legislative, de predictibilitate’’,afirmă experții de la Moneycorp România.

O țară care nu produce nu are ce vinde”

Reprezentanții oamenilor de afaceri din România susțin că este nevoie de o relansare a producției românești pentru a scădea presiunea de pe cursul euro-leu. ”Sarkozy spunea în 2007 că o țară care nu produce nu are ce vinde. Deci, dacă nu ai ce să vinzi, este evident că apelezi la importuri. Avem ultimul exemplu cu închiderea Electroputere Craiova, care a făcut toate transformatoarele, locomotivele, electrice și diesel, ale României. Dacă nu le mai produci, ce faci? Le imporți. Acesta este fundamentul cursului de schimb, cât muncim noi pentru un euro. Dacă noi muncim puțin și prost și facem numai hypermarketuri și imobiliare, aceste investiții speculative nu oferă produse. Și atunci dacă mai crești și veniturile, tot excedentul de venituri se duce în achiziția din import. Se pot face multe, cum încearcă toate țările și cum inclusiv OECD și FMI îndeamnă economiile să investească, văzând că metodele neortodoxe, cum ar fi cumpărarea de obligațiuni, nu reușesc să ducă la dezvoltarea economiilor. La noi ar trebui cu încăpățânare susținută și promovată orice idee inovatoare deja existentă pe piață și care ar putea fi folosită, cum ar fi să cumpărăm tramvaie și autobuze românești. Ar mai fi domeniul deșeurilor și trasformarea lor în energie termică, avem inventatori români, dar nimeni nu folosește produsele lor. Măcar de s-ar folosi ceea ce am inventat noi, dar, din nefericire, nu se face acest lucru. Orice idee productivă și orice serviciu trebuie susținut, pentru că ele pot contribui la echilibrarea balanței comerciale”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Ultimele stiri

  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Exit mobile version