AcasăNewsPreviziuni în prag de 2022. Rate mai mari la credite - dobânzile...

Previziuni în prag de 2022. Rate mai mari la credite – dobânzile ar putea creşte

Românii îşi iau CREDITE cu ochii închişi. Dobânzile, la un nivel maxim, dar şi împrumuturile la fel

A trecut Crăciunul, se apropie tot mai mult finalul anului 2021. Iar pe lângă planurile pentru Revelion, nu sunt puțini românii care se gândesc deja la anul viitor, îndeosebi la ce scumpiri ar putea să apară. Și nu doar la cum vor arăta facturile la principalele utilități sau la ce prețuri vor avea alimentele din coșul de bază. Ci și, în cazul celor care au credite la bancă, la ce se va întâmpla cu ratele și cu dobânzile anul viitor.

Și asta pentru că analiștii economici se așteaptă ca dobânzile să crească, având în vedere faptul că se poate vorbi despre cea mai mare inflație din ultimii 13 ani. E de menționat faptul că următoarea ședință de politică monetară a Băncii Naționale, una extrem de importantă, ar urma să aibă loc pe 10 ianuarie. În tot acest context, Antena 3 anunță că analiștii se aşteaptă ca dobânda-cheie să crească fie cu 0,25%, fie cu 0,5%.

La cât a ajuns indicele ROBOR

Potrivit aceleiași surse, în ultimele două şedinţe, reprezentanții BNR au decis să crească rata de politică monetară de la 1,5% la 1,75%, fiind singurul instrument pe care instituția, în speță Banca Centrală, îl poate utiliza pentru a opri inflaţia ajunsă la un nivel record pentru ultimii 13 ani: 7,8%, conform datelor de la Institutul național de Statistică (INS). E de menționat faptul că, odată ce BNR majorează dobânda, toate celelalte bănci vor crește dobânzile la credite.

Indicele ROBOR la trei luni a ajuns deja la 2,98%, cel mai mare nivel din ultimii aproape doi ani. În funcţie de acest indice, se calculează majoritatea ratelor pentru creditele luate în lei, înainte de luna mai a anului 2019.

În 13 decembrie, INS a transmis, între altele, că: „Indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2021 este 100,00%. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2019 – noiembrie 2020) este 4,5%”.

author avatar
Andrei Coman
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger