AcasăNewsPreţurile la benzină şi motorină vor creşte şi mai mult după ultima...

Preţurile la benzină şi motorină vor creşte şi mai mult după ultima decizie e celor de la OMV Petrom

OMV este proprietarul Petrom, care a scumpit de sase ori benzina in trei luni

OMV Petrom nu mai importă ţiţei din Rusia, ca răspuns la conflictul din Ucraina, dar sursele alternative sunt mai scumpe, din cauza costurilor mai mari de transport, a afirmat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

În acest context, compania evaluează toate opţiunile pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Vor creşte preţurile la benzină şi motorină

Ce se va întâmpla cu preţurile pentru motorină şi benzină? Cel mai probabil vor creşte şi mai mult.

Din păcate, sigur nu ne putem aștepta la o reducere a prețului. Prețul la nivel european a prezentat din nou creștere în ultimele zile.

Această creștere la nivel mondial se bazează pe diferența dintre cerere și oferta. Dar țările din zona Marii Negre, România, Bulgaria, Ucraina, au o problema suplimentară, având în vedere că toate costurile cu transportul țițeiului în Marea Neagră au crescut formidabil de mult.

Atât închirierea vaselor cât și asigurarea vaselor pentru a putea face acest transport. Ținând seama că a aduce țiței din altă parte înseamnă costuri suplimentare, aceste costuri se vor reflecta în prețul benzinei de la pompă”, a spus Dumitru Chisaliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la postul Antena 3.

Nu suntem dependenţi de gazele ruşilor

În ceea ce priveşte gazele naturale, spre deosebire de alte ţări din regiune, România are un grad redus de dependenţă faţă de import şi, cel mai important, are resurse cu care şi-ar putea asigura întregul necesar de gaze.

Este, însă, o poziţie fragilă, producţia domestică a fost în scădere în ultimii ani şi, în lipsa dezvoltării de proiecte noi de gaze naturale, importurile ar putea creşte la peste 50% în 2030, susţine şefa OMV Petrom.

author avatar
Andrei Ștefan
631 afisari

6 COMENTARII

  1. „În România, costul de producţie exprimat în USD s-a majorat cu 19%, la 12,49 USD/baril, în timp ce, exprimat în lei, s-a majorat cu 11%, la 50,79 RON/bari!“ (din 2021)
    1 baril/butoi=159 litrii
    12,49÷159=7.8 cenți
    50,79÷159=32 bani pe litru

    • 32 bani pe litru petrol brut
      cât costă rafinarea – 1 litru petrol rafinat (benzină/motorină = ?

      • Undeva estimează la 40-50% din țiței, acciza 1,89/litrubenzină fixată de guvern pe 2022. Peste toate 19% TVA.
        0,32+0,5×0.32+1,89=2,37 lei fără TVA (aproape 80% accize)
        2,37×1,19=2,82 lei benzina la pompă cu TVA cu tot

        Acuma OMV-Petrom calculează la prețul de speculă, bursă, ce-i 105usd.

    • Trebuie nationalizarea resurselor si alungarea astora de se dau petrolisti sau taietori de facturi cum sunt cei de la apa si electricitate. Statul poate taia si el facturi.

      • Resursele sînt proprietate publică, nu se pot înstrăina. Acestea au fost date cu chirie, concesionate, pt exploatare.

  2. Acum petrolul rusesc importat de marile companii ieoropene se amestecă în proporție de 50% cu petrolul adus din alte surse și se etichetează cu „Sursa importului – amestec”. Sursa Russia nu se menționează. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroasă atunci când ne jefuiesc pur și simplu buzunarele profitând de circumstanțe. Cine îi crede că nu importă de la ruși, când ursula le-a dat libertatea să o facă?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger