AcasăNewsPrețurile din România vor crește simțitor înainte de Paște/Ce a anunțat INS

Prețurile din România vor crește simțitor înainte de Paște/Ce a anunțat INS

sursa foto: b1tv.ro

S-au aflat date de la specialiști, cu privire la tendințele în evoluția activității economice în perioada martie- mai 2024.

Se întâmplă pe final de martie și cu doar câteva săptămâni rămase, practic, până la Sărbătorile Pascale ortodoxe, la care mulți români se gândesc de pe acum, cel puțin estimând cheltuielile pe care le vor face pentru masa de Paște, și temându-se că multe produse se vor scumpi și mai mult înainte de începutul lunii mai.

Mulți ar vrea să pună pe masă carne de miel, pască și cozonac, dar și legume proaspete, de sezon. Dar nu știu în ce măsură își vor permite să aibă o masă plină, de Paște.

Citiți și: Cât vor plăti românii pentru carnea de miel, de Paştele 2024? Ciobanii vor să se unească pentru a impune un preț minim

Ce estimează managerii

Cum arată cele mai recente date aflate de la specialiști?

Managerii estimează o creştere a activităţii în construcţii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi în servicii, precum şi creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în luna mai, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, transmite INS joi, 28 martie.

Industrie prelucrătoare

Cum arată estimările în privința situației din industria prelucrătoare? „În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%)”, arată datele prezentate de INS.

Construcţii

Se preconizează creșteri ale prețurilor lucrărilor de construcţii.

„Potrivit estimărilor din luna martie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +32 %)”, conform INS.

Comerţ cu amănuntul

Care sunt estimările managerilor în sectorul comerțului cu amănuntul?

„În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%)”, conform sursei menționate.

Servicii

Conform estimărilor din luna martie 2024, „cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +13%)”, se precizează de la nivelul INS.

author avatar
Andrei Coman
179 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nimic nou sub soare. Așa este in fiecare an de sărbători. Sar preturile de nebune și rămân așa definitiv. Bre, așa zisi, credincioși de ce omorâți bieții mielușei? Unde mama voastră scrie in Biblia voastră că trebuie să omorâți vietățile alea așa de drăgălașe. Întrebați popii bre, popor fara niciun Dumnezeu , că a spus unul la tv că este o minciună că e obligatoriu sa mâncați că niște nimicuri ce sunteți bieții mielușei. Biblia nu menționează nemernicia asta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger