AcasăNewsPreturile biletelor de metrou si tren sar in aer

Preturile biletelor de metrou si tren sar in aer

Guvernul a modificat normele de stabilire a preturilor de calatorie cu trenul si cu metroul. Regiilor de transport li se va permite sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, conform intelegerii cu FMI, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Scopul este ca regiile sa-si acopere cheltuielile din veniturile inregistrate. Altfel zis, pierderile din proasta organizare, salarii si prime excesive sau angajari necontrolate vor fi suportate din buzunarul populatiei.

Decizia a fost luata in sedinta de joi a Executivului, au aratat sursele. Guvernul a garantat Fondului Monetar International ca pana cel tarziu la finele lunii august va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport CFR Calatori si Metrorex sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei pentru a-si acoperi cheltuielile, releva scrisoarea de intentie cu FMI, citata de Mediafax. In ultimii ani, tarifele Metrorex si CFR au fost majorate, de regula, prin raportare la nivelul inflatiei.

Ministerul Transporturilor a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, dar fara a fi legate de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori.

Este de asteptat ca pretul la metrou sa se tripleze

Ordonanta releva ca bugetul pe acest an al CFR Calatori a fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10%, dar incepand cu luna februarie, in timp ce pentru Metrorex este invocat doar faptul ca pretul unei calatorii cu metroul reprezinta aproximativ 30% din pretul minim al unei calatorii similare in tarile europene.

„Scopul actului normativ este de a excepta ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul si a tarifelor de calatori pe calea ferata de la prevederile OU 36/2001 privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei, si de adoptare a unui cadru juridic adaptat la contextul economic actual, fapt ce va permite implementarea unei politici tarifare care sa conduca la cresterea veniturilor proprii realizate din activitatea de transport feroviar public de calatori si cu metroul, concomitent cu reducerea gradului de subventionare a tarifelor de calatorie cu aceste mijloace de transport de la bugetul de stat. Situatia exceptionala care impune adoptarea actului consta in necesitatea asigurarii sumelor necesare pentru desfasurarea in continuare a activitatii de transport feroviar public de calatori si cu metroul, prin adoptarea unei politici tarifare flexibile in concordanta cu practica europeana”, se arata in document.

Cea mai recenta scumpire a biletelor la CFR Calatori si Metrorex a fost efectuata in septembrie 2010.

 

1.387 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce imagine de editorial si-au gasit…jeg de ziaristi..din cauza voastra romania are o imagine atat de proasta atat in afara cati si in interior…din asta traiti si atata puteti si sunteti capabili…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger