AcasăNewsPretul pasapoartelor britanice explodeaza pe piata neagra

Pretul pasapoartelor britanice explodeaza pe piata neagra

Her Majesty's Passport se vinde deja cu 3.000 de euro si tot urca

O ancheta recenta trage un semnal de alarma cu privire la furtul pasapoartelor in Regatul Unit, in perspectiva Brexit.

Her Majesty's Passport se vinde deja cu 3.000 de euro si tot urca

In timp ce britanicii se gandesc inca in ce maniera sa paraseasca piata unica europeana, altii profita deja, potrivit unei investigatii facute de doua companii britanice de asigurari, Esure si Opinium, pe baza datelor Biroului britanic pentru pasapoarte (Her Majesty’s Passport Office) si al ministerului britanic de Externe. Deja in 2015 s-a inregistrat o crestere cu 23% a furturilor de pasapoarte, in raport cu 2014, 350.000 de cazuri. Insa primele cifre ale anului in curs sunt ingrijoratoare: la jumatatea lunii august se inregistrasera 270.000 de cazuri.

Trafic de persoane, crima organizata

Printre expertii desemnati sa ancheteze traficul cu pasapoarte britanice pe piata neagra s-a numarat si Stefan Fafinski, specialist in cybercriminalitate de la Universitatea Oxford. Acesta a indicat cifre fara echivoc: celebrul carnet rosu se vinde la ora actuala in jurul sumei de 2.700 lire sterline (3.000 euro), o crestere cu 6% in raport cu 23 iunie, ziua Brexitului. Dar Stefan Fafinski merge mai departe, avertizand ca valoarea pasapoartelor pe piata neagra ar putea creste cu inca 20% in cazul unui ”hard-brexit”, adica o ruptura totala cu piata unica europeana. In timp ce Bitcoin era traditional utilizat pe piata neagra, traficantii utillizeaza din ce in ce mai multi bani lichizi in tranzactii. Pasapoartele furate se regasesc in retelele de trafic de clandestini sau in cele de crima organizata.

Cel mai cautat document la negru

Pentru Niki Sellers, unul din presedintii companiei de asigurare Esure, ”pasaportul britanic este unul din cele mai cerute documente pe piata neagra. Brexitul va face accesul in Marea Britanie mult mai dificil, deci pretul unor asemenea documente a crescut si va creste”. Sellers ii sfatuieste pe clientii companiei sa fie extrem de vigilenti in timpul vacantelor, in special in Grecia si in Spania, unde se produc 50%, respectiv 44% din furturile de pasapoarte britanice in strainatate.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger