Cauta

Pretul la legume s-ar putea dubla in 2014

Peste 4.000 de angajati ai serelor ar putea intra in somaj in plina iarna din cauza majorarii pretului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar pretul legumelor ar putea creste cu 50% pentru ca vor disparea peste 100.000 de tone de legume romanesti, avertizeaza Federatia Pro Agro.

Decizia de majorare a pretului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luata de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, este o amenintare reala pentru producatorii romani de legume care folosesc energia termica produsa de societatea RADET, iar aceasta situatie ar putea aduce falimentul chiar si in cazul producatorilor mari, se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.

De exemplu, cea mai mare sera de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membra a federatie Pro Agro, este nevoita sa inchida activitatea pe cele 150 hectare si, in aceste conditii, ar putea fi trimisi in somaj, chiar in plina iarna, 4.000 de angajati.

„Daca ne gandim ca in proportie covarsitoare acesti angajati sunt unica sursa de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care raman fara venituri intr-o perioada a anului extrem de grea. In acest context, in anul 2014 pretul legumelor ar putea creste cu 50%, iar de pe piata vor disparea peste 100.000 de tone de legume romanesti, facand loc ‘apreciatelor’ legume turcesti. Totodata, se sisteaza exportul a 40.000 tone de legume in sezonul rece, nemaiputand concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare”, a declarat Alex Jurconi, presedintele Pro Agro.

Federatia agricultorilor va sustine in continuare obtinerea unui pret preferential al gigacaloriei furnizat producatorilor de legume de sere incalzite.

„Consideram ca decizia de majorare a fost luata de catre Consiliul General fara a avea puse la dispozitie toate informatiile si, de aceea, suntem pregatiti sa deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem sa explicam in mod clar care sunt implicatiile unei astfel de hotarari care nu tine cont, in mod responsabil, de toti jucatorii din piata specifica. Consideram incorect ca producatorii de legume de sere incalzite sa plateasca prin preturi crescute pierderile economice ale RADET”, se arata in comunicat.

Tarile din Uniunea Europeana au pus la dispozitia sectorului de productia a legumelor preturi preferentiale la gaze si agent termic, acest sector fiind unul de interes national si strategic.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version