AcasăNewsPrețul gazelor se liberalizează de la 1 iulie. Ce înseamnă asta pentru...

Prețul gazelor se liberalizează de la 1 iulie. Ce înseamnă asta pentru consumatorii casnici?

gazelegazele

Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) a anunțat că, începând cu data de 1 iulie, piața gazelor se va liberaliza complet.

Potrivit ANRE, acest lucru ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor. Cel puțin pe teoretic, consumatorii casnici ar trebui să plătească cu 10-15 procente mai puțin decât plătesc acum. Doar teoretic, pentru că realitatea este cu totul alta.

Potrivit autorităților, ANRE nu mai fixează preţul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cel mai bun preţ.

Deocamdată Engie şi E.ON, sunt cele mai mari companii, având 90% dintre clienţii casnici.

Aceste companii au trimis clienţilor oferte cu acelaşi preţ ca şi până acum şi, dacă nu există niciun răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara: „Practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă. Ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici. Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere”.

Românii și-au pierdut încrederea

Cu toate promisiunile, consumatorul casnic nu mai are încredere ân promisiuni, și acest efect a „crescut” ca urmare a experiențelor anterioare.

„Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu şi lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice”, a afirmat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

ANRE a arătat că pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei, atât de unii furnizori, cât şi de unii clienţi finali.

Într-un sondaj INSCOP Research, publicat în urmă cu o săptămână se arată că mai bine de jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor.

Jumătate din populație nu au auzit de liberalizare

Datele au fost culese în perioada 25 mai – 5 iunie 2020, pe un eşantion de 1.050 de consumatori. La momentul efectuării sondajului, mai puţin de jumătate dintre români (48,8%) declarau că au auzit de faptul că piaţa de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50,2% nu au auzit, iar 1% nu au răspuns.

De asemenea, doar 21,5% dintre români consideră că au informaţii suficiente cu privire la ce înseamnă şi care sunt efectele liberalizării pieţei de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informaţii suficiente.

Ce înseamnă, de fapt, această liberalizare

„Preţul final al gazelor naturale este influenţat în cea mai mare măsură de evoluţia costurilor de achiziţie a gazelor naturale din surse interne şi import după 1 iulie a.c. şi mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se şi la importuri, aşa cum o arată experienţa anilor anteriori. În măsura în care cantităţile disponibile pentru piaţa internă vor putea fi cumpărate la preţuri rezonabile şi pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale preţului final.

Din păcate, la momentul la care legislaţia a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienţi, aceste cantităţi nu au fost disponibile în piaţă. Şi nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantităţi de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienţi la un preţ garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră”, au precizat oficialii E.ON săptămâna trecută.

Declaraţia a fost catalogată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, o zi mai târziu, ca fiind „uşor arogantă”.

„Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic. Aici aş vrea să atrag atenţia că în momentul de faţă se tranzacţionează gazul (pe bursă – n.r.) undeva la 30 – 30 şi ceva de lei pe MWh pentru vară şi undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârşitul anului. În comparaţie cu 68 de lei, cât este acum, este o diferenţă foarte mare şi nu văd nicio reacţie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, nişte declaraţii de presă uşor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire”, a spus ministrul.

Acesta este adevărul

De asemenea, reprezentanții de la Engie, au precizat că nu răspund la întrebări şi nu fac niciun comentariu cu privire la subiectul liberalizării pieţei gazelor.

Cu toate acestea, autorităţile susţin că tarifele pentru populaţie ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotaţiile gazelor cu livrare în a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu