AcasăNewsPretul energiei pentru „baietii destepti”, pus la secret

Pretul energiei pentru „baietii destepti”, pus la secret

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a rapus „hidra” care „sifona” de zece ani curent ieftin de la Hidroelectrica. Cum? A dat la secret pretul negociat cu „baietii destepti” din energie.

Declaratiile de-a dreptul razboinice al ministrului Daniel Chitoiu la investire ne-au facut sa ne temem pentru viitorul „baietilor destepti”, pe care-i si vedeam tarati la DNA si dusi la „mititica”.

Ministrul Daniel Chitoiu nu vrea sa dezvaluie formula curentului „scumpit”

Chitoiu declara atunci ritos ca a apus vremea contractelor directe, care vor fi negociate dur, iar „baietii” sa-si ia adio de la curentul ieftin. Atat de „dure” au fost negocierile, incat Chitoiu a pus sechestru pe… informatii. „Am reusit sa eliminam pretul fix din aceste contracte si sa-l aducem la un nivel concurential. Alte detalii tehnice nu va dau”, a spus Chitoiu. Asadar, „baietii destepti” vor cumpara curentul nu la jumatate de pret fata de ce platit de populatie, ca in prezent, ci la un nivel necunoscut. Potrivit ministrului Chitoiu, pretul va fi calculat cu o formula secreta, care va avea la baza tariful mediu de pe piata reglementata OPCOM. Clar? Nu prea…

Pierdere de un miliard de euro

Insusi ministrul Chitoiu a recunoscut ca statul a pierdut peste un miliard de euro din cauza „baietilor destepti”. Ca tot veni vorba de OPCOM, in 2010, de exemplu, pretul mediu cu care Hidroelectrica a vandut 70% din energie prin contractele directe a fost de 122 lei pe MWh. Acesta era cu 25% mai mic fata de cel de pe OPCOM, iar Hidroelectrica a pierdut doar in acel an peste 110 milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger