AcasăNewsPretul energiei electrice creste cu 5%

Pretul energiei electrice creste cu 5%

(foto: ebihoreanul.ro)

Incepand cu data de 1 iulie pretul energiei electrica va creste cu 5%. Potrivit ANRE, decizia a fost luata pentru ajustarea costurilor de productie si respectarea angajamentelor cu FMI.

(foto: ebihoreanul.ro)

Pretul energiei electrice va creste, incepand cu 1 iulie, cu 5%, majorarea urmand sa afecteze toate categoriile de consumatori.

Anuntul a fost facut, vineri, de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic (ANRE), care a precizat ca majorarea va surveni in urma ajustarii costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei. Totodata, majorarea costului energiei a fost dictata si de angajamentele pe care reprezentantii Romaniei si le-au luat fata de Fodul Monetar International.

„Modificarile preturilor si tarifelor reglementate sunt, in principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilorcu producerea, transportul si distributia energiei electrice cu rata inflatiei care, cumulata pe anii 2010 si 2011, a depasit  13%”, se arata intr-un comunicat al ANRE.

Totodata, potrivit actului oficial, cresterea preturilor a fost cauzata si de „necesitatea de respectare a prevederilor din Acordul preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, recent aprobat de board-ul FMI”. Acestui motiv i se adauga si „costurile cauzate de anumite  prevederi care impun Statelor Membre sa ia masuri potrivite de protejare a consumatorilor de energie electrica” si „sustinerea cantitatilor de energie electrica prognozate a fi produse din surse regenerabile in anul 2012”.

author avatar
Ionut Zgimbau
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger