AcasăNewsPrețul energiei a explodat în România. Record istoric și pentru tariful orar

Prețul energiei a explodat în România. Record istoric și pentru tariful orar

Prețul mediu la energie electrică cu livrare în ziua de marți a atins un nou record istoric, de peste 3.000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preț ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria.

Pe lângă presiunea externă – au fost înregistrate prețuri de peste 610 euro/MWh și pe alte piețe regionale – o presiune în plus a fost pusă de oprirea accidentală a centralei Romgaz de la Iernut, în urma unei avarii, potrivit Profit.ro.

Record istoric și pentru prețul orar

Preţul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri de pe piaţa pentru ziua următoare, pe care se tranzacţionează un volum echivalent cu peste 50% din consumul intern, a fost stabilit la 3.008 lei/MWh (sau 616 euro/MWh).

Un nou record istoric a fost înregistrat şi în ceea ce priveşte preţul orar, de 3.880 lei/MWh, pentru intervalul orar 19-20, potrivit sursei citate.

Duminică, s-a înregistrat o avarie la centrala Romgaz de la Iernut, cu o capacitate instalată de 200 MW.

„Declanșare Iinie 220kV, punere la pământ în circuitele de curent continuu. Remediere defecţiuni circuite apă abur”, a informat operatorul Transelectrica. Centrala de la Iernut ar urma să fie repusă în funcţiune la sfârșitul acestei luni.

author avatar
Tudor Borcea