AcasăNewsPrețul eficienței energetice: Orașele, forțate să-și vândă proprietățile

Prețul eficienței energetice: Orașele, forțate să-și vândă proprietățile

Primăriile au de ales: vând tot ce au sau se împrumută la bănci

Localitățile cu peste 5.000 de locuitori sunt obligate să elaboreze măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Banii necesari pentru acestea vor proveni însă din privatizarea proprietăților municipale, potrivit deciziei Guvernului.

Primăriile au de ales vând tot ce au sau se împrumută la bănci

Reabilitarea termică a clădirilor și, în general, măsurile pentru eficiența energetică au fost finanțate de la bugetul de stat, de-a lungul anilor, mai mult simbolic și pe criterii politice. Astfel că România s-a trezit somată de Uniunea Europeană să-și îndeplinească obligațiile. Fără finanțare serioasă însă, obiectivele, chiar și legiferate, nu se pot materializa. Soluția găsită de autorități a fost obligarea, prin lege, a administrațiilor locale să finanțeze aceste costuri uriașe. Din ce bani? Păi dacă nu din venituri proprii și din subvenții de la bugetul de stat, atunci trebuie să treacă la privatizarea proprietăților. ”Mijloacele financiare pe care localitatea le poate aloca de la bugetul său provin din: venituri proprii din taxe și impozite locale, venituri din proprietate sau din vânzări de bunuri și servicii, privatizarea proprietăților municipale, subvenții de la bugetul de stat. Mijloacele financiare care pot fi atrase din surse externe sunt: fonduri nerambursabile puse la dispoziție de autoritățile naționale sau autorități/organizații europene/internaționaleprin proiecte, fonduri speciale dedicate energiei sau mediului, Fondul Român pentru Eficiență Energiei, credite de la bănci comerciale, parteneriate public-privat, contracte de performanță energetică, concesiuni și leasing, donații etc”, se arată în decizia privind aprobarea modelului pentru întocmirea programului de îmbunătățire a eficienței energetice a localităților, publicată în Monitorul Oficial.

Obiective imposibil de atins

Localitățile vor fi nevoie să stabilească obiective privind economiile de energie aferente fiecărui sector de activitate pentru o perioadă de 3-6 ani. Printre acestea se numără reducerea consumului total de energie în clădirile municipale cu 15%, reducerea consumului de energie electrică cu 15% în clădirile municipale, reducerea consumului de benzină și motorină utilizate de vehicule municipale cu 25%, precum și  ponderea de vehicule hibride electrice  minimum 25% din flota de vehicule municipiului. Măsurile care vor fi luate pentru îmbunătățirea eficienței energetice la clădirile rezidențiale sunt reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, echilibrarea hidraulică a instalației interioare și înlocuirea instalațiilor vechi de apă și căldură și implementarea de proiecte–pilot privind distribuția energiei termice pe orizontală. În sectorul transporturi se va introduce transportul electric și pe cablu, se vor utiliza vehicule electrice și va fi regândit sistemul de semaforizare pentru optimizarea sistemului de transport public și privat, în sensul evitării ambuteiajelor și poluării excesive. Mai mult, administrațiile orașelor vor fi obligate să introducă panouri fotovoltaice pentru producere energie electrică, panouri termo-solare pentru preparare apă caldă menajeră și să utilizeze apă geotermală pentru încălzire, dacă acestea există. La capitolul producere energie electrică și termică se vor lua măsuri pentru reabilitarea rețelei de distribuție agent termic și sisteme individuale de contorizare, se vor retehnologiza grupurile din centralele termoelectrice, vor fi realizate grupuri termoenergetice noi, moderne și se vor retehnologiza și moderniza sistemele de alimentare centralizată cu energie termică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
791 afisari

2 COMENTARII

  1. ROMANIA A JUNS darorita TICALOSILOR, NAROZILOR, BANDITILOR SI PROSTITUTIEI DIN POLITICA SI ADMINISTRATIE PUBLICA LA STADIU DE „SAPA DE LEMN”

  2. Ce mangleală! La așa zisă reabilitare termică a blocului/locuinței am dat din buzunar toți banii ,iar primaria,primăriile nici un bănuț! Deși in media scria ca vor face asta primariile pe banii lor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger