AcasăNewsPretul carnii de pui prinde aripi!

Pretul carnii de pui prinde aripi!

Crescatorii de pasari sustin ca, din cauza secetei, cerealele si furajele s-au scumpit, iar ei au ajuns sa-si vanda marfa in pierdere.

Producatorii din domeniu cer Ministerului Agriculturii compensarea TVA la producator cu datoriile la bugetul de stat si eliminarea taxelor la raftul supermarketurilor.

Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, a atras atentia parlamentarilor din Comisia de Agricultura de la Camera Depuratilor, ca situatia producatorilor din sectorul avicol este critica.

Firmele din domeniu se confrunta cu o scumpire pronuntata a cerealelor, din cauza secetei, in vreme ce pretul carnii de pui la poarta fermelor este cu un leu mai mic decat in 2014.

Astfel, in vreme ce in vara anului trecut, puiul in carcasa se vindea cu 7,76 de lei/kg, in acest an a ajuns la 6,76 de lei/kg.

„La acelasi pret in galantar, minus 12% reducerea de TVA, noi vindem cu un leu mai putin. Cei care distribuie, care vand produsul nostru, castiga acel leu, plus taxele pe care le incaseaza pe raft, pe promovare”, a spus Ilie Van.

Solutii

Seful UCPR a cerut ca in aceasta perioada relativ defavorabila aviculturii, legata de seceta si de embargoul impus de UE Rusiei (implicit anularea exporturilor de carne de pasare catre aceasta tara), firmele din sector sa nu mai plateasca taxa de raft.

O alta solutie ar fi activarea masurii de bunastare in domeniul cresterii pasarilor, suspendata in acest moment. Platile pentru bunastarea pasarilor (si porcilor) au ca obiectiv general imbunatatirea mediului si a spatiului rural prin sustinerea unor standarde superioare de bunastare a animalelor.

Contributia publica (comunitara si nationala) totala aferenta Masurii 215 este de aproape 373 de milioane de euro, iar Ilie Van cere activarea acestei masuri, inclusiv pentru fermele noi, care nu pot beneficia de o noua sesiune de depunere de cereri.

Seful UCPR a mai cerut si compensarea TVA la producator cu datoriile catre buget, care ar da o „gura de oxigen” firmelor avicole autohtone.

author avatar
Arpad Dobre
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger