AcasăNewsPreţul acestui ulei a luat-o razna! A ajuns un produs de lux....

Preţul acestui ulei a luat-o razna! A ajuns un produs de lux. Cât costă la raftul supermarketului?

uleiPreţul acestui ulei a luat-o razna! A ajuns un produs de lux. Cât costă la raftul supermarketului?

Distribuitorii, dar mai ales clienţii din supermarketuri sunt foarte îngrijoraţi din cauza preţului cu care a ajuns să se comercializeze uleiul de măsline.

Iar totul a plecat de la seceta prelungită din Spania.

Recolta, redusă cu 50%

Recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, crescând astfel preţurile.

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus un expert în seminţe şi uleiuri vegetale.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani, iar preţurile au crescut din 2020, odată cu pandemia de Covid-19, când consumatorii au gătit mai des acasă. Totodată, în lipsa uleiului de floarea-soarelui, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, preţurile au crescut.

Preţul, la maximul ultimilor 26 ani

Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, au continuat analiştii.

Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării.

Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Şi, dacă vremea nu se îmbunătăţeşte, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău.

author avatar
Andrei Ștefan
3.844 afisari

9 COMENTARII

  1. ”Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”
    Cel mai mare producator de ulei de masline este Tunisia urmata de Turcia si Italia. Spania e pe locul 4. De multe ori spaniolii au fost scutiti de taxa de export la ulei de masline asa ca importau din Tunisia . Aduceau uleiul in Malaga si-l transportau in Sevila de unde pleca la export ca ulei spaniol.

  2. Uleiul d masline are punctul de ardere foarte jos .Daca depasesti temperatura de ardere de pana la 200 grade C mananci toxine ‘Cel mai bun este uleiul de Floarea soarelui ,Rapita,porumb ,uleiuri bune si accesibile Cei ce se sparg in figuri si pun ulei de masline in alte parti decat la salate sunt prosti si snobi !

  3. Uleiu de masline era 5 pound in Marea Britanie pina acu o luna, iar acum e 5,39 pound adica 32 de lei litrul! La noi in super/hipermarketurile mincinoase ,,atat de ieftin”! este 50 de lei litrul si peste! Uleiul de masline ,fl.soareleui,etc. nu sint decit pt. consum crud ! NU PT. PRAJIT! Orice ulei vegetal in care prajesti alimente devine toxic pt. corp pt. sanatate! Si ce ai prajit idem!

  4. E o combinatie dile ulei si otet in salate, cel mai bine e sa le acresti cu lamaie sau daca pui otet sa fie natural de 9 grade sa nu fie acetona si apoi diluat cu apa.

    • Darius nici un otzet nu e bun! Orice otzet ,cel mai natural este tot acid acetic! Daca bagi acid in corp nu poate fi bun! Variante- Lamaia pt. salate si corcoduse pt. ciorbe.

  5. Spania e cel mai mare producător și exportator de ulei de măsline și nu Tunisia (ca simplă informație).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger